„Историческа грешка“: Единственият районен кмет на БСП в София се обяви срещу хартиените бюлетини

15:39, 21 ное 22 / Политика 25 2460 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Единственият районен кмет на БСП в София се обяви срещу връщането на хартиените бюлетини – една от промените в Изборния кодекс, които левицата си поставя като приоритетна.

„Връщането на хартиената бюлетина и премахването на район „чужбина” ще бъде историческа грешка, която е само в ущърб на демокрацията и свободното изборно право на българския народ“, пише Делян Георгиев, който е кмет на столичния район „Изгрев“.

„Хартиената бюлетина се връща, район „Чужбина“ отпада“: ГЕРБ, ДПС и БСП прекроиха Изборния кодекс по тъмно

През годините се нагледахме на множество манипулации, подмяна на реалния вот на хората, колосални машинации с недействителни и невалидни бюлетини и т.н. Всички експертни анализи сочат, че машинният вот е максимално сигурен, честен и справедлив. Драстично намаляха невалидните бюлетини, организационният процес осезаемо се улесни, секционните комисии приключваха работа навреме и без обичайните ексцесии с чували, протоколи и часове престой в общинските избирателни комисии, посочва той.

Георгиев призова Народното събрание да отчете ползите за обществото от едно честно гласуване и да не се поддава на тяснопартийни интереси и замаскирани идеи за фалшификация на изборния процес.

„Ясно е, че промените в Изборния кодекс целят „барикадиране” на определени политически субекти по отношение на предстоящите избори за местна власт - кметове и общински съветници, но нека този път поставим на преден план интересите на хората и честността на вота им!“, пише още той във Facebook.

Георгиев припомня, че на балотажа на последните местни избори в район „Изгрев“, когато се гласуваше с хартия  е имало над 1000 невалидни бюлетини, а след въвеждането на машинното гласуване броят им не надхвърля 40-50. „Всеки трезвомислещ човек може сам да си направи изводите“, посочва той. По думите у хартиената бюлетина ще възроди грозните практики от миналото, които „крадяха” избора на хората.

Делян Георгиев е поредният инакомислещ в редиците на левицата. Против връщането на хартиената бюлетина вече се обявиха настоящият служебен министър на правосъдието Крум Зарков и депутатът Явор Божанков, който удобно беше преместен от Комисията по правни въпроси заради позицията си.

Връщането на хартиената бюлетина бе сред първите законопроекти на БСП в новия парламент. В подкрепа на идеята се обявиха още ГЕРБ и ДПС и така с общи усилия трите формации подкрепиха на второ четене в комисия промени в Изборния кодекс, които на практика обезсмислят машинния вот. В петък вечерта граждани се събраха на протест пред парламента срещу промените в Изборния кодекс и по-специално връщането на хартиената бюлетина. Събитието бе организирано от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, а протестиращите блокираха движението пред Народното събрание. 

*** 

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 18:13, 21 ное 22

БСП - млади, правете конгрес и я махайте тая токсична женица, обладана от властта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама