Арестуваха кмета на Стамболийски и областен лидер на ГЕРБ в Пловдив

14:16, 24 ное 22 25 2602 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Полицията задържа тази сутрин Георги Мараджиев, кмет на Стамболийски и областен координатор на ГЕРБ в Пловдив. В момента Икономическа полиция и прокуратура са във фабриката на сина на Мараджиев в Стамболийски и извършват обиск. 

По информация на bTV се разследва злоупотреба с обществени и европейски средства по проекти и има задържани и други лица.

По-рано той заяви пред журналисти, че това е акция за сплашване и вижда в нея действия на полицията срещу работа му като активист на ГЕРБ. „Дори не знам защо е акцията. Тази фабрика е на сина ми, аз работя в общината. Идват избори и аз съм винаги на прицел като общински координатор на ГЕРБ. За мен акцията е политическа, а претърсването във фабриката е незаконно“, каза пред БНР Георги Мараджиев. 

През март Мараджиев бе разпитван в полицията по сигнал за купуване на гласове. Тогава той заяви, че разпитът е бил за събитията от 10 ноември 2021 г. в Ново село, когато той и местни жители направиха жива верига пред търговски обект, в който Икономическа полиция провеждаше акция по време на предизборната кампания, припомня „24 часа“. 

ГЕРБ поискаха оставката на вътрешния министър

Малко след задържането на Мараджиев, депутатите от ГЕРБ обявиха, че ще поискат оставката на вътрешния министър. Според тях арестът му е поредна демонстрация на полицейщина и опит да се отвлече вниманието на обществото от несправянето от страна на МВР по всички проблеми. 

„Всеки един кмет или представител на политическа партия може да бъде задържан при спазване на всички процесуални изисквания в правовата държава. Кое наложи отново да се нахлува по такъв начин във фабриката на семейството на Мараджиев, ако има данни за извършени от него престъпления? Защо не е поканен или призован по реда на НПК?“, попита шефът н паралментарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, цитирана от БГНЕС. По думите ѝ това е продължение на полицейските репресии, започнали от времето на Бойко Рашков, и продължаващи сега.

„Целта е несправянето с всекидневни катастрофи, с мигрантските потоци, с несправедливостта в държавата да бъде замаскирано с такива акции. Цели се всички кметове да знаят, че ги очаква същото, ако не са на страна на управляващите в момента. Искаме оставката на Демерджиев“, коментира и Георг Георгиев от ГЕРБ.

Арестът бил по сигнал от „Възраждане“

По-късно стана ясно, че Мараджиев идв след серия от сигнали на „Възраждане“ срещу него. „Десетки сигнали съм пускал към полицията заради възможни нарушения”, обяви пловдивският депутат от „Възраждане“ Стоян Таслаков на извънреден брифинг в парламента.

„Една фирма получава повечето обществени поръчки в Община Стамболийски, забелязва се как и в цените, заложени в материали, има по два, три пъти завишаване от пазарната себестойност. Става дума за фирма „Професионал-777“. Тази фирма няма никаква история и опит, до колкото съм виждал в търговския регистър. Дейността на фирмата е монтаж на климатици, а същевременно строи и хотели“, обясни Таслаков, цитиран от БГНЕС.

„ГЕРБ излязоха да защитават неговият областен управител, аз ги съветвам да видят всички обществени поръчки, свързани с тази фирма. Преди няколко седмици получих оплакване от хора, върху които се оказва натиск. Знаете ли, че когато напишеш нещо в социалните мрежи, което не се хареса на кмета, той задейства проверки в данъчните, вижда се какви имоти имат близките на тези хора, тоест има абсолютен, системен тормоз, който от години се случва в Стамболийски. Десетки са заплашените от гербаджийския кмет Мараджиев. Интересно е защо прокуратурата не е предприела действия“, каза още Таслаков.

„Мараджиев взима назаем строителни материали, дължи към сметището в Пловдив пари, към кредитори общината има дълг от 7 млн. лв. и се искат още 7 млн. лв. при положение, че Стамболийски е едно от най-бедните населени места. Нека от ГЕРБ да кажат как със заплата само, той се е сдобил с толкова много имоти и такава скъпа кола“, попита депутатът от „Възраждане“ и допълни, че сега протестите в Стамболийски, организирани в подкрепа на Георги Мараджиев, са направени от хора, работещи в общината, тоест „това са негови хора“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама