Големите кавички: „В Скопие освен нахални, станаха и брутални“

11:30, 24 ное 22 / Големите кавички 25 2185 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Topnovini.bg подбира най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати на родни и чуждестранни политици, общественици, спортисти и звезди.

В Скопие освен нахални, станаха и брутални. Това написа почетният председател на ВМРО Красимир Каракачанов по повод стрелбата по българския културен клуб в Охрид.

Стрелба срещу българския клуб в Охрид

„Нищо от подписания договор от 1 август 2017 година не се спазва. А точно обратното. И на този фон реакцията на официалната власт в България е повече от унизително мълчалива“, добавя той.

По думите му, ако преди Скопие е отричало въобще съществуването на българи в Македония, то с договора от 1 август 2017 г. въпросът за нашите сънародници там се е появил на вниманието на международната общественост. „Това доведе до засилена активност на местните българи, които получиха самочувствие, че България най-сетне се сети за тях. Именно това вбеси официално Скопие, което смяташе, че подписания договор ще остане само лист хартия, който ще им даде „зелена светлина“ за Европейския съюз. Но те въобще нямаха и намерение да се съобразяват с него“, коментира Каракачанов.

„След настъпилата политическа криза у нас през 2021 г., когато политиците в Скопие видяха, че България е „село без кучета“ и новите политици в София не вземат самостоятелни решения, а слушат външни ментори, те освен нахални, станаха и брутални. С налагането на т.нар. план „Макрон“ България всъщност капитулира и от Скопие сметнаха, че са победили. Станаха неотстъпчиви, „историческата“ комисия спря да работи, засилиха настиска срещу македонските българи и закономерно се стигна до тези палежи, хвърляне на камъни и стрелба срещу офисите на българските организации в Македония“, смята почетният председател на ВМРО.

„Тоест вината за това, което се случва, е и на нашите безгръбначни политици, които за да получат подкрепа от външни фактори, предадоха не само българския национален интерес, но и заложиха живота на македонските българи в името на своите амбиции за власт и пари“, заявява Каракачанов.

Той посочва отговорните поименно -  „Кирил Петков, Бойко Борисов, Христо Иванов и Карадайъ – които и сега, след всички изстъпления срещу българите в Северна Македония, продължават да мълчат, вкопчили се в битката за власт“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 17:34, 24 ное 22

Ама моля ви се, провокацията еот тези, които назовават тези клубове с имена на противоречиви личности като Цар Борис 3 и Ванче Михайлов. Царят е подписал да бъдат въдворени 11000 македонски евреи в концлагерите, и не ги е спасил. Това е огромно престъпление. Освен това е царувал и ни присъедини към хитлеристка Германия. А в Северна Македония има самоопределили се около 3000 българи. Може и Каракачанов да плаща на някой да провокира клубовете.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама