Десетки жертви: Иранските сили за сигурност откриха стрелба срещу протестиращите

17:03, 25 ное 22 / Свят 25 1991 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Иранските сили за сигурност откриха огън по протестиращите след петъчната молитва в размирната югоизточна провинция Систан-Балучистан, при което десетки хора загинаха или бяха ранени, съобщиха активисти.

Ислямската република засили репресиите срещу протестите, предизвикани от смъртта на Махса Амини, 22-годишна иранка от кюрдски произход, на 16 септември.

Съдът в Техерен за първи път осъди на смърт протестиращ

Участниците в кампанията призоваха за общонационални демонстрации тази седмица в знак на солидарност с Кюрдистан, който заедно със Систан-Балучистан понесе основната тежест на смъртоносните репресии на Иран срещу протестите, предаде БГНЕС.

„Кюрдистан, Кюрдистан, ние ще те подкрепим“, се чуваше да скандират протестиращите във видеоклип от столицата на Систан-Балучистан Захедан, един от малкото градове със сунитско мнозинство в предимно шиитски Иран.

„Кюрди и белуджи са братя, жадни за кръвта на лидера“, пеят те в други непроверени кадри, публикувани в социалните мрежи, по отношение на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей.

По-късно активисти заявиха, че силите за сигурност са открили огън по протестиращите в града. „Десетки са убити или ранени“, заяви базираната в Лондон Кампания на белуджийските активисти (BAC) в своя канал в Телеграм. BAC сподели видеоклип, на който се вижда как група мъже изнасят мъж, който изглежда е ранен, от джамията „Маки“ в Захедан - най-големия сунитски молитвен дом в Иран.

Демонстранти излязоха по улиците и на градовете Ираншахр, Хаш и Сараван в Систан и Белуджистан, съобщиха BAC и 1500tasvir monitor.

Базираната в Осло група „Ирански права на човека“ (IHR) заяви, че Корпусът на гвардейците на ислямската революция е използвал военно оборудване, включително тежки картечници, за да потисне хората. 

Във вторник IHR заяви, че иранските сили за сигурност са убили най-малко 416 души, включително 51 деца и 27 жени, след избухването на протестите. Сред тях са най-малко 126 души, убити в Систан-Балучистан, и 48 души, убити в провинция Кюрдистан. Повече от 90 души бяха убити по време на масова стрелба в Захедан на 30 септември.

Протестите се проведоха ден след като Съветът по правата на човека на ООН гласува за създаване на разследване на високо равнище на кървавите репресии в Иран. Иран осъди този ход, като заяви, че той е „безполезен и представлява нарушение на националния суверенитет на страната“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама