Първата дама на Украйна: Сексуалното насилие е част от руския „арсенал“

10:15, 29 ное 22 25 2667 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

„Сексуалното насилие и престъпления“ са част от „арсенала“ на Русия за „унижаване на украинците“. Това заяви в първата дама на Украйна Олена Зеленска на конференция в Лондон, посветена на борбата срещу сексуалното насилие по време на конфликти.

Зеленска на корицата на „Vogue“: Всяка украинка заслужава да е на мястото ми

След началото руската инвазия на 24 февруари „възможностите на окупаторите да унижават украинците се разшириха и, за съжаление, сексуалното насилие и сексуалните престъпления са част от техния арсенал“, каза Зеленска, цитирана от БТА.

Русия прибягва до сексуално насилие „систематично и открито“, отбеляза тя. „Именно поради тази причина е изключително важно то да бъде признато за военно престъпление, за да бъдат преследвани всички агресори“, каза тя и призова за „всеобхватен отговор“.

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски, съобщи в традиционното си вечерно обръщение към украинците, че руските сили са обстреляли 30 населени места в Херсонска област през изминалата седмица. „За този период от време руските сили обстреляха областта 258 пъти“, изтъкна украинският лидер, цитиран от Reuters.

Руските сили в Херсонска област са се изтеглиха от западния бряг на река Днепър по-рано този месец, но обстрелват градовете и селата в областта, включително и град Херсон, от позициите си на източния бряг на реката, отбелязва Ройтерс.

Зеленски каза още, че руските сили са повредили помпена станция, която осигурява вода за град Николаев, който се намира на северозапад от Херсон.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама