Президентът откри 20-ото юбилейно издание на „Българската Коледа“

16:16, 29 ное 22 25 1857 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Благотворителната инициатива „Българската Коледа“ ще се проведе тази година за 20-и път. Кампания 2022/2023, която ще продължи през цялата 2023 г., ще бъде посветена на деца с редки генетични заболявания.

„Българската Коледа“ е много повече от дарителска кампания. Тя ни дава вяра, че сме цивилизовано общество, което се крепи на хуманни ценности. Тя е инвестиция в най-големия ни капитал – здравето на нашите деца. Тя е израз на надежда за бъдещето ни като общество и държава, защото успява да обедини хора с различни професии, образование и социално положение около една обществено значима кауза“, заяви президентът Румен Радев, който обяви началото на юбилейното издание на инициативата, която е в подкрепа на деца, нуждаещи се от диагностика, лечение и рехабилитация.

Началото на тазгодишната кампания беше дадено в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново.

Идеята за „Българската Коледа“ възниква през 2003 година и вече 20-та година е символ на грижата за здравето на българските деца. Благодарение на активната подкрепа от цялото общество през 2022 година инициативата разполагаше с рекорден бюджет от 3 070 000 лева и успя да подпомогне на 517 български деца с тежки хронични заболявания, а също така осигури съвременна високотехнологична медицинска апаратура за диагностика и съвременно лечение на 22 лечебни заведения, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Държавният глава подчерта, че най-важното за успеха на всяка дарителска инициатива е доверието в нея. Той изрази благодарност към българските лекари за спасените детски животи, грижите за децата, рационалното разпределение и оползотворяване на дарените средства в кампанията „Българската Коледа“ и за повишаването на доверието в инициативата.  Благодарение на нея все повече български лекари работят със съвременна, високотехнологична апаратура и разширяват възможностите да прилагат иновативни методи за диагностика и лечение.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама