Синдикална елха и протестни гирлянди за депутатите от КНСБ

09:27, 30 ное 22 25 1856 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Протестна акция провежда КНСБ рано тази сутрин пред парламента. Синдикатите посрещнат народните представители в началото на работния ден и представят исканията си за нов бюджет и увеличение на минималната работна заплата до 850 лева, предаде репортер на БГНЕС.

Пространството около служебния вход на парламента е „украсено" с протестни синдикални гирлянди с надсловия: „Стига вече работещи бедни! Сметките растат, заплатите не! Доходи за всички, а не за малцина!”. Те раздадоха на депутатите елха като на нея вместо коледни играчки бяха поставени исканията на работеща България.

Корнелия Нинова, лидерът на БСП слезе при протестиращите и заяви, че исканията на синдикатите ще бъдат защитавани от левицата. „Ние сме внесли още от 21 октомври Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда, ще се борим минималната работна заплата да достигне 850 лв., тоест 50% от средната такава, ние също искаме повече пари за социални политики, така че нашите искания се припокриват”, заяви тя. 

Относно исканията на КНСБ законодателната власт да задължи МС минималната работна заплата за 2023 г. да не бъде под прага от 850 лв., Нинова посочи, че не е сигурна дали ще се реализира това, тъй като има решения на Конституционния съд - две на брой, според които законодателната и изпълнителната власт не могат да се смесват.

„Въпреки това ние ще се борим за поправка на бюджета между първо и второ четене, в което да увеличим социалните разходи”, обясни още Нинова.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама