„Сиела Норма“: Всички партии имат достъп до кодовете, без изключения

10:15, 30 ное 22 25 2172 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Абсолютно невъзможно е да се манипулира гласуването с машини. Всеки софтуер се състои от кодове, даже ПИН-а е код, с който може да се влезе. ЦИК има всички софтуерни кодове и съответно всички членове на ЦИК имат достъп до тези кодове. Всички партии, представени в ЦИК, също имат достъп до въпросните кодове, до пълния софтуерен код без никакво изключение. Това обясни в студиото на БНТ проф. Иван Тодоров - акционер и член на Съвета на директорите в „Сиела Норма“.

„ЦИК покани всички политически партии да им даде кодове за достъп и контрол над машините. Явиха се само три партии - ПП, ГЕРБ и ДБ, и само те си взеха въпросните кодове, а другите не се поинтересуваха. Всички кодове се ревизират, всички партии, които имат членове в ЦИК, имат достъп до всички“, каза още Тодоров.

Той добави, че те могат да проверяват всичко, да изискват експертизи.

„Не могат да манипулират обаче, защото гледат кода дали всичко е наред, но те не могат да пипат в кода. Той е един и същ код и е сложен на всяка машина по отделно и не е възможно над 11 000 машини да им промени кода. Всички кодове и ключове ги има ЦИК. Ключовете дават достъп до останалите кодове. „Сиела“ може да сложи какъвто и да е софтуер само и единствено с разрешението и под контрола на ЦИК“, допълни проф. Иван Тодоров.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама