Георги Първанов покани БСП в новото ляво обединение

14:27, 30 ное 22 / Политика 25 2651 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Президентът Георги Първанов (2002-2012) покани във вторник цялата Бълграска социалистическа партия (БСП) да се присъедини към готвеното ново ляво обединение. За новата инициатива съобщи преди ден председателката на левицата Корнелия Нинова, призовавайки своите „бивши другари“ да се върнат в партията.

„Ще бъде добре БСП да участва в обединението вляво“, коментира пред медиите Първанов, след като участва в кръглата маса „Лява България - идеи, политики, единение“, събрала лидери на леви политически формации и много бивши знакови фигури от БСП

„При това с цялата БСП, а не с отделни единици, но всичко зависи от ръководството на „Позитано“, добави Първанов, цитиран от БТА. Бившият лидер на социалистите обаче не пропусна да напомни, че през 2014 г. е бил неправомерно изключен от БСП.

Левицата се нуждае от дълбока трансформация

Левицата се нуждае от дълбока трансформация, заяви Георги Първанов по време на кръглата маса. Според него без обединение, левицата няма да има сериозен успех, а именно периодите, в които левицата е управлявала или е била част от управлението, са били успешни за България.

Очаква се в лявото обединение да се включат създадената от Първанов партия АБВ с лидер Румен Петков, „Изправи се, България“ на Мая Манолова, „Движение 21“ на Татяна Дончева, „Българска програсивна линия“ на Красимир Янков, „Нормална държава“ на Георги Кадиев и партия МИР на Симеон Славчев. На кръглата маса присъстваха още опонентът на Нинова в БСП Кирил Добрев, бившият парламентарен председател Георги Пирински от „Социализъм 21 век“, председателката на форум „България - Русия“ Светлана Шаренкова, известна с прокремълските си позиции, както и бившият кмет на Благоевград от БСП Костадин Паскалев.

Доверието в левицата е в реанимация

Доверието в левицата е в реанимация, смята лидерът на „Изправи се България“Мая Манолова. Според нея България е лява, а българските граждани имат нужда от социална алтернатива и политика.

„Лявото е в кома, а левите хора не вярват, че БСП в този си вид е лява“, каза още тя. По думите на Манолова ръководството на БСП се превърнало в частен клуб. „БСП е приватизирана“, заяви тя и добави, че в парламента десните мислят за Украйна, а левите за Нинова. Според нея дневният ред на левицата трябва да се върне при проблемите на обикновените хора.

Нинова е вредна за единната левица

Нинова е вредна за единната левица. Нинова успя за една година да изгони над 700 хиляди избиратели, които левицата имаше. И днес мога да кажа, че левите хора извън БСП са много повече от тези, които са вътре. Но и друго, трябва да бъда откровен и да кажа, че без БСП не може да има единна левица, заяви Кирил Добрев.

„Винаги съм казвал, че начело на БСП има монарх и монархът в общи линии обявява амнистия към онези негови поданици, които през годините не са били доволни от управлението в БСП и ги призовава да се върнат“, каза още той, но подчерта, че той не е сред амнистираните.

Корнелия Нинова не е в ситуация да се изявява като обединителен център на левицата, най-малкото заради катастрофалния резултат на БСП под нейно ръководство – минус 700 хиляди гласа за пет години, четири пъти спад в доверието, добави Ма Манолова.

Тя определи като „позорно поведение“ искането на Корнелия Нинова за връщането на хартиените бюлетини. „Вкарването на БСП в общ впряг с ГЕРБ и ДПС е предателство към честните избори и към демокрацията“, категорична е Манолова. Според нея може би на Нинова е обещан някакъв електорален бонус. „Машините, електронното гласуване, свалянето на Борисов – това бяха исканията на хората от протестите и всяко отстъпление от това пришива партията й към статуквото“, каза още тя.

По време на кръглата маса участниците се обединиха около мнението, че между партиите трябва да има равнопоставеност и партньорство, а за пример бе даден Европейският съюз „Всяка държава, независимо от големината на икономиката си, от броя на населението си, има равен глас с всички останали”, коментира по време на събитието Кадиев, според когото ляво обединение без БСП ще бъде слабо.

Според Дончева обаче докато левицата е настоящото си ръководство, с нея ще бъде трудно да се водят преговори.

Когато през 2013 г. Татяна Дончева напускаше БСП, обяви, че не е далеч денят, в който партията ще се бори да прескочи 4-процентната бариера за влизане в парламента. Девет години по-късно БСП се срина от основна опозиционна сила до резултат от малко над 9% на последните парламентарни избори на 2 октомври.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 23:20, 30 ное 22

Много дърти вождове, и все путинофили.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама