Зеленски: Подготвяме нова мощна контрамярка срещу Русия

09:45, 01 дек 22 25 2451 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на Бундестага за това, че одобри резолюция, с която признава Гладомора за геноцид спрямо украинския народ. Това е масовият глад в Съветска Украйна през 30-те години на миналия век по време на управлението на Йосиф Сталин, когато загиват милиони украинци.

В обичайното си обръщение към сънародниците му Зеленски обяви също, че Украйна подготвя нови решения, за да попречи на Русия в бъдеще да манипулира вътрешния живот в страната. „Анализираме намеренията на окупаторите и подготвяме нова контрамярка, което ще е по-мощна от настоящото противодействие. Около 6 милиона абонати в повечето региони на страната и в Киев нямат достъп до електричество. Ситуацията продължава да бъде много трудна в столицата, както и в областите Киев, Виниця, Лвов, Одеса, Хмелницки и Черкаси“, посочи украинският държавен глава, цитиран от БНР. 

Междувременно стана известно, че Пентагонът е възложил договор за 1 милиард и 200 милиона долара за производството на шест усъвършенствани ракетни системи земя-въздух „НЕЙСАМС“ за Украйна. Поръчката ще бъде изпълнена от компания „Рейтиън“, съобщи агенция „Ройтерс“, като се позова на представител на американското министерство на отбраната.

Украйна получи първите две подобни системи за противовъздушна отбрана през ноември. Останалите ще бъдат доставени през идните месеци, щом бъдат произведени.

Руските войски напредват

След ожесточени боеве в Донбас, Русия обяви, че войските ѝ са превзели село близо до Бахмут и са напреднали допълнително близо до Донецк. Не спира обстрелът и в района на Херсон. Продължават опитите на западните съюзници да подкрепят Украйна и нейните съседи срещу Москва. 

Руските въоръжени сили са установили контрол над Андреевка, на около 9 километра южно от Бахмут, съобщи руското министерство на отбраната. Руски военни блогъри обаче казват, че украинските сили все още обстрелват Андреевка.

Вчера съюзниците от НАТО изразиха твърда решимост да продължат да предоставят бърза и ефективна помощ на Украйна за преодоляване на различните кризи, които я връхлитат. Около това се обединиха външните министри от Алианса на срещата им в Букурещ. Сред основните теми на срещата беше снабдяването на Украйна с оръжие и оборудване, за да може да възстанови пораженията в енергийната мрежа и да преживее зимата под руски обстрел. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама