„Битката с COVID не е спечелена“

09:40, 01 дек 22 25 2236 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Не бих казал, че битката с COVID е спечелена, въпреки че много ми се иска, въобще не е в миналото. Това заяви пред БНТ шефът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски, който бе начело на Националния оперативен щаб, който координираше действията по време на пандедмията. Мутафчийски силно ограничи медийните си изяви през последните месеци. Сега той даде пример със загиналите по време на двете световни войни.

По време на Първата и Втората световна война огромна част от загиналите не са загинали на бойното поле, а са загинали от инфекциозни болести, така е било и с испанския грип“, коментира шефът на ВМА.

Той посочи още, че страната ни трябва да е готова за нови пандемии, защото такива ще има. Към момента България е на предпоследно място по подготовка сред държавите в Европа.

„Много ме възмущаваше по време на пандемията когато с насмешка се говореше - ще ваксинират гледачи на норки, ами ще ги ваксинираме, защото норките се оказаха възприемчиви и когато отиде вирусът в норката ние не знам как може да се промени“, заяви още той.

През последните седмици се отчита спад в заболеваемостта от Covid. Бяха премахнати и всички противоепидемични мерки. За последното денонощие са регистрирани 221 нови случая, което малко над 5% от всички направени тестове.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама