Отново неизправност в Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“

14:07, 01 дек 22 25 1953 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Течът не е достигнал стойности, които да надхвърлящи ограниченията за безопасност в технологичния регламент на блока. При достигането им, мощността ще бъде спряна за отстраняване на пропуска. Количеството на теча се следи непрекъснато и към момента стойността му е няколкократно по-ниска от съществуващите ограничения.

Няма промяна в радиационната обстановка в работните помещения и на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, допълва ядреният оператор. Според данните му Шести блок е натоварен на 1086 МВ мощност, а V блок – на 1080 МВ.

Дейностите по отстраняване на пропуска няма да доведат до промяна в радиационната обстановка на територията на атомната централа, обявиха от централа. При увеличаване на теча и необходимост от спиране на блока, обаче ще отнеме време до откриването на конкретното място на проблема.

Технически проблем изключил Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“

Ако се стигне до изключване на Шести блок, това ще е второто за месец след извършения планов ремонт през октомври. Мощността бе спряна на 30 октомври само часове след пускането му след презареждане със свежо ядрено гориво и остана извън строя седмица, заради изтичане на водород от охладителната система на генератора, припомня Mediapool.

Излизането на производствена мощност от 1000 МВ оказва влияние върху борсата за ток и цените, заради намаленото предлагане. Отделно ядрената централа търпи пропуснати ползи от високите цени на електроенергията, а на нейните приходи се разчита да влизат постъпления във Фонда „Сигурност на електроенергийната система“, откъдето с еизплащат компенсации за бизнеса заради скъпия ток, а трябва да се финансират и проекти за енергийна ефективност и нови възобновяеми енергийни източници.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама