Минеков възмутен: Случващото се в Народния театър е абсолютно безобразие

14:16, 01 дек 22 25 2143 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Казусът в Народния театър продължава да се заплита.Това, което се случи в Народния театър, е абсолютно безобразие, възмутен съм. Ако директорът не извади себе си от блатото, то ви обещавам, че блатото ще е изсушено. Числото освободени вече е впечатляващо, обезщетенията, които са получени също са впечатляващи“, заяви служебният министър на културата Велислав Минеков пред журналисти по време на брифинг.

Режисьорът Александър Морфов обвини пиара на театъра Велислава Кръстева в политическа пропаганда. В отговор тя го нарече насилник. С писмо до медиите Александър Морфов, който е главен режисьор в Народния театър призна, че той е написал „Изчезвай“ на вратата на Кръстева и е изкъртил табелката с името й. А причина са изборите на 2-ри октомври, когато тя придружава почетния председател на ДПС Ахмед Доган до изборната секция. Кръстева беше дългогодишен пиар и говорител на партията. Самият Минеков поиска пълна проверка на дейността на Народния театър при новото му ръководство.

Според актрисата Албена Колева има опасност в Народния театър да се стигне до крайности. „Вие сте принципал и трябва да вземете отношение. Избират се директори, които избират съдбата на цели театри все едно са го купили“, обърна се тя към министъра, предаде БГНЕС.

Минеков поиска политическите активисти в Народния театър да бъдат сменени

Той от своя страна обясни, че режисьорът Александър Морфов е получил обвинение, подписано от директора на театъра Васил Василев и после е разпитан в полицията. „Това е унизяващо”, подчерта той. Министърът посочи, че след това е имало съд и са били привикани профсъюзни дейци и други хора, които са молени да се подпишат на декларация на театъра. Той добави, че хора са молени да напуснат театъра и дори артист е бил изгонен с крясъци. „Става дума за насилие, което не прекъсва“, категоричен е той.

Велислав Минеков обърна внимание, че всичко е в ръцете на директора Васил Василев и го призова: да направи необходимото или да напусне. Процедурно при липса или отстраняване на директора следващият класиран в конкурса трябва да бъде поканен да заеме неговия пост, а при отказ се назначава нов конкурс.

Актьорите от Народния писаха на президента, бранят директора

Актьорите от Народния театър написаха отворено писмо до президента Румен Радев, министъра на културата Велислав Минеков и председателя на Комисията по културата и медиите в НС Иван Ченчев. В него те призовават решенията да се взимат в рамките на театъра, там да се решават и проблемите. Актьорите изразиха подкрепата си за директора Васил Василев и подчертаха, че му имат пълно доверие за начина, по който ръководи „Иван Вазов”. Изтъкнаха „здравата и щедра на творчески възможности среда“, която Василев е създал.

Такива подписки ги изхвърлям в кошчето

Културният министър Велислав Минеков разкри, че в договорите на Александър Морфов и съпругата му – актрисата Рени Врангова, фигурира клауза, че по всяко едно време на денонощието може да се изиска от тях алкохолна проба. Това условие било заложено единствено в техните трудови договори, съобщи Нова телевизия.

Актьорите Албена Колева и Валери Йорданов изразиха съмнения, че колегите им, които са подписали отвореното писмо, са били притиснати от директора. Самите те разказаха за случаи, в които са били привиквани на частни разговори с Василев, при които той им „размахвал” длъжностните характеристики.

Когато един директор поиска подкрепата на хора, на които плаща изведнъж много по-големи заплати, вие как мислите?”, попита риторично актрисата. Министърът на културата ѝ отговори: „Аз не подозирам, аз много добре знам как става. Виждал съм го в института, в който съм работил. Молбата е такава, че да не може да се откаже”.

Според Минеков случилото се е „откровена форма на насилие”. „Такива подписки не ги приемам и ги изхвърлям в кошчето”, категоричен беше той.

Опасяваме се за себе си физически

„Цяла нощ не съм спал и на сутринта бях в болница с 27,3 кръвна захар. Извадил съм си медицинско и отивам при адвоката, ще заведа лична жалба срещу директора Васил Василев, защото той е позволил това нещо“, каза актьорът Валери Йорданов.

Имам списък на дългогодишни служители, които са напуснали. Вече се опасявам физически и за себе си, и за колегите. По време на представлението „Хъшове“ в антракта падна стената, на която аз трябваше да се катеря. Стената счупи носа на реквизитора и вкара едно момиче в болница. Аз се опасявам физически за живота си“, каза Йорданов. Според него случката може да е инцидент и случайност, но „щом се стига до там актьорът да проверява декора, дали ще оцелее до края на спектакъла, значи май нещо не е наред“.

Директорът на Народния театър съобщи за „натиск за назначения“ от Минеков

Причина за проблемите в здравословното му състояние е и издадената заповед от директора Васил Василев за вътрешно разследване срещу Морфов. Вчера Йорданов обръсна главата си в знак на протест и събира подписка за отстраняването на Васил Василев от поста на директор.  

Моля се хората, които мълчат, защото са им повишени заплатите, да погледнат трезво, да избягат от този страх“, призова актьорът, цитиран от „24 часа“.

Отговорът на директора

В писмо до bTV директорът на Народния театър Васил Василев оборва твърденията на актрисата Албена Колева. Според нея се води целенасочена война с режисьора Александър Морфов и стремежите са той да напусне. А Велислава Кръстева има екип, който си е назначила, а директорът сякаш се стреми да подклажда скандала.

Васил Василев пък я обвинява в изричане на лъжи и манипулиране на общественото мнение. Той отбелязва, че „подетата кампания“ от Албена Колева не е в защита на Александър Морфов, защото към него не са предприети никакви административни мерки. Василев посочва, че за времето, в което той е директор, няма нито едно политическо назначение и никой не е наеман на работа там по препоръка на Велислава Кръстева. „При приемане на поканата за назначението му г-н Александър Морфов не е поставял никакви условия и изисквания за партийна или политическа съвместимост между него и останалите колеги“, посочва директорът на театъра.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама