Китай ще разхлаби ограниченията срещу COVID след седмица на исторически протести

14:05, 01 дек 22 25 1025 Шрифт:
Автор: Георги Павлов

Китай ще разхлаби ограниченията срещу COVID-19 след седмица на исторически протести.

Китай е на път да обяви  облекчаване на своите карантинни протоколи през следващите дни за COVID-19 и намаляване на масовите тестове, съобщиха източници пред Ройтерс. Подчертава се идваща промяна в политиката след гнева породен от най-строгите ограничения в света.

Настъпват промени, въпреки рекордният брой на случаи в страната, тъй като някои градове вече премахват блокирането си през последните дни. Високопоставен служител сподели, че способността на вируса да причинява заболяване отслабва.

Здравните власти, които обявиха облекчаването в техните райони, не споменаха протестите - най-голямата проява на гражданско неподчинение в Китай от години, която варираше от бдения със свещи в Пекин до улични сблъсъци с полицията в Гуанджоу.

Мерките досега включват намаляване на масовото тестване и редовните тестове за нуклеинови киселини, за да се позволи на положителните случаи и близките контактни да се изолират у дома при определени условия, съобщиха източници, запознати с въпроса.

Това е от далеч по-ранните протоколи, които доведоха до обществено разочарование, тъй като цели общности бяха заключени, понякога за седмици, дори само след един положителен случай.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Разочарованието кипеше през миналата седмица в демонстрации на обществено неподчинение, безпрецедентно в континентален Китай, откакто президентът Си Дзинпин пое властта през 2012 г. Всичко това се случва на фона на момент, в който икономиката е на път да навлезе в нова ера на много по-бавен растеж от наблюдавания от десетилетия.

По-малко от 24 часа след бурните протести в Гуанджоу във вторник, властите в най-малко седем района на разрастващия се производствен център съобщиха, че премахват временните блокировки. Един район съобщи, че ще позволи на училища, ресторанти и предприятия, включително кина, да отворят отново.

Градове, включително Чунцин и Джънджоу, също обявиха отворени.

В допълнение към усещането за промяна в посоката, вицепремиерът Сун Чунлан, който ръководи усилията за COVID-19, каза, че способността на вируса да причинява заболяване отслабва, съобщиха държавните медии.

„Страната е изправена пред нова ситуация и нови задачи в превенцията и контрола на епидемията, тъй като патогенността на вируса Омикрон отслабва, повече хора се ваксинират и се натрупва опит в ограничаването на вируса“, ​​каза Сун в коментари, публикувани в държавни медии.

Сун също призова за по-нататъшна „оптимизация“ на политиките за тестване, лечение и карантина.

Споменаването на отслабваща патогенност контрастира с по-ранните съобщения от властите за смъртоносността на вируса.

„Речта на Сун, в допълнение към значителното облекчаване на мерките за контрол на COVID в Гуанджоу вчера, изпраща още един силен сигнал, че политиката на нулев COVID ще приключи през следващите няколко месеца“, съобщиха анализатори от Nomura в изследователска бележка.

„Тези две събития може би сочат към началото на края на нулевия COVID режим.“

В столицата Пекин някои общности започнаха да се подготвят за промени.

Една общност в източната част на града провежда онлайн анкета тази седмица относно възможността положителни случаи да се изолират у дома, споделиха жители.

„Със сигурност приветствам решението на нашата местна общност да проведе това гласуване, независимо от резултата“, каза резидентът Том Симпсън, управляващ директор за Китай в китайско-британския бизнес съвет.

Той сподели, че основната му грижа е да бъде принуден да отиде в карантинно съоръжение, където „условията могат да бъдат меко казано мрачни“. Коментарите на Симпсън звучат особено на фона на условията в уйгурските лагери в Синдзян и условията за третиране на COVID-19 там.

Известният националистически коментатор Ху Сиджин съобщи в публикация в социалните медии в сряда, че много асимптоматични носители на коронавирус в Пекин вече са под карантина у дома.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По света нараснаха очакванията, че Китай, въпреки че все още се опитва да овладее инфекциите, може да се опита да отвори отново границите си в даден момент през следващата година, след като постигне по-добри нива на ваксиниране сред колебливите си възрастни хора.

Здравните експерти предупреждават за широко разпространено заболяване и смърт, ако мерките бъдат смекчени още, преди ваксинацията да бъде зачестена.

Китайските акции и пазари по света се спаднаха и намалиха дейност първоначално след протестите през уикенда в Шанхай, Пекин и други градове, но по-късно се възстановиха с надеждата, че общественият натиск може да доведе до нов подход от страна на властите.

Повече епидемии от COVID могат да натежат върху икономическата активност на Китай в близко бъдеще, съобщи Международният валутен фонд в сряда, добавяйки, че вижда възможност за безопасно пренастройване на политиките, което би могло да позволи икономическият растеж да се ускори през 2023 г.

Строгите мерки за ограничаване на Китай намалиха вътрешната икономическа активност тази година и се разпространиха в други страни чрез прекъсвания на веригата за доставки. В това число и в България, където много бизнеси се презапасиха или изпитват трудност да получат пратките, които са им нужни за да продължават пазарната си дейност. Някои биха спрели дейност при по-продължителни тежки мерки в Китай. Можем да очакваме още увеличения на цените на стоки идващи от Китай.

Въпреки че промяната в тона за COVID изглежда отговор на общественото недоволство със строги мерки, властите извършват разпит на присъстващите на демонстрациите. Белият лист хартия, който мнозинството китайци използваха като протестен символ, им позволи да демонстрират без толкова проблеми от страна на държавата, тъй като властите не биха могли да арестуват човек държащ обикновен бял лист хартия.  

China Dissent Monitor, ръководен от финансираната от правителството на САЩ Freedom House, изчисли, че най-малко 27 демонстрации са се състояли в Китай от събота до понеделник. Австралийският мозъчен тръст ASPI изчисли 51 протеста в 24 града.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама