ДПС и ДБ искат италиански вариант за Лукойл – под контрола на държавата

15:55, 02 дек 22 / Политика 25 2515 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

ДПС заговори за национализация на нефтената рафинерия „Лукойл Нефтохим“ и на пристанището „Росенец. На брифинг в кулоарите на парламента зам.-председателят на Народното събрание и на партията Йордан Цонев обяви, че ДПС обмисля законодателен вариант българската държава да влезе във владение в ръководството и в оперативното управление на рафинерията при нужда.

Цонев даде за пример подобен случай от Италия, в който правителството пое временно управлението на „Лукойл“, за да се избегне затварянето ѝ и да се гарантират доставките след влизането в сила на 5 декември на европейските санкции за вноса на руски суров петрол. Според него целта ще е да се ограничи износът на горива и вторични продукти, както и да се осигури евтино гориво за българските граждани, пише „Дневник“.

От ДПС лансираха тезата и за придобиване на пълен контрол и върху концесионираното пристанище „Росенец“. „Трябва да знаем точно какъв петрол откъде идва, кой е руски и кой не е, какви количества се преработват и накъде заминават“, заяви Цонев и припомни позицията на движението, което е против износа на вторични продукти от рафинерията.

ДПС вече внесе законопроект, който забранява износа на суров нефт с произход от Русия, както и продуктите, получени от преработката му в България, който беше одобрен на първо четене от парламентарната енергийна комисия. Той предвижда и облагане с акциз и ДДС на продуктите на „Лукойл Нефтохим“, за да може да се финансира с приходите и от тях компенсацията на бизнеса заради високите цени на тока.

Към този момент българската държава все още очаква решението на Европейската комисия за това дали „Лукойл Нефтохим“ има право да изнася нефтопродукти, произведени с руски петрол, получен благодарение на дерогацията. Служебният кабинет е разделен в позициите си по този въпрос. Според служебния премиер Гълъб Донев и енергийния министър Росен Христов износът на тези продукти е за трети страни и не би трябвало да е забранен. На по-различно мнение е транспортният министър Христо Алексиев според когото най-разумно е да се забрани износът на дизелово гориво.

И ДБ иска италиански модел за „Лукойл“

По-късно от ПГ на „Демократична България“ заявиха, че ще внесат законодателство, което да позволява при необходимост правителството да поеме оперативен контрол над „Лукойл“. Коалицията предприе такава инициарива през пролетта, когато съпредседателят на обединението Христо Иванов се обяви за „депутинизация“ на държавата.

„Винаги сме обещавали да внесем законодателство, което позволява българското правителство при необходимост и при много внимателно подбрани условия да поеме оперативния контрол върху рафинерията „Лукойл“, каза Иванов. Той уточни, че това законодателство е изработено и днес ще бъде внесено.

Предлагаме изменения и допълнения в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, заяви Надежда Йорданова. Тя уточни, че на практика предлагат в няколко конкретни хипотези операторите на критична инфраструктура, която е свързана с производство, съхранение, пренос на енергийни продукти от нефт и производството на нефт да могат да минават под оперативно управление на представител, назначен от държавата.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама