ГЕРБ предлага хирурга Николай Габровски за кандидат-премиер

10:11, 05 дек 22 / Политика 25 2340 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

ГЕРБ номинира неврохирурга проф. Николай Габровски за кандидат-премиер. В понеделник президентът Румен Радев му връчи мандата за съставяне на кабинет и сега ще има седем дни, за да предложи състава му.

Габровски е началник на Клиниката по неврохирургия в „Пирогов“. 


„За съжаление в момента България е на кръстопътя на множество кризи - икономическа, социална, мигрантски натиск, който даде своите жертви, политическа криза, която продължава вече две години. Ще положа всички възможни усилия да предложа кабинет, който да е по-далеч от политическото говорене и конфронтацията и да е по-близо до експертното и професионализма, за да може България по-лесно да мине през този труден исторически момент, в който се намираме“, заяви проф. Габровски, цитиран от БНР.

 

„Надявам се, че изборът за мен, като личност, която е консенсусна и професионална, ще даде възможност за един нов тон в политиката, защото чисто политическите страсти - нищо не доведоха. Ще разчитаме повече на професионализъм“, посочи той след срещата си с държавния глава. „Знаете колко избори имаше през последните години. Това нещо трябва да спре по някакъв начин“, заяви той и отново настоя, че политическото говорене не води до нищо.

Професорът отбеляза, че още няма избрани хора, които да влязат в проектокабинета му, но се зарече, че ще търси диалог с всички партии в парламента. „Да се премине към един диалог, да се търсят общи допирни точки, за да преодолее България този тежък период. Вратите ще бъдат отворени за всички, ще търсим професионализъм и експертност.  Започваме разговорите от днес, няма да губим никакво време. Надявам се, че всички са оценили това, че съм консенсусен, свикнал съм да работя в екип, все пак такава е професията ми... Чака ни много работа. Започваме разговорите по съвсем нов начин“, заключи проф. Габровски.


 

В понеделник лидерката на БСП Корнелия Нинова каза, че партията ѝ няма да подкрепи кабинет с мандата на ГЕРБ.

Кой е проф. Никола Габровски?

Проф.Никола Габровскизавършва медицина в Медицинска Академия - гр. София през 1996 година. Първоначално работи като лекар в Неврореанимацията на УМБАЛ „Царица Йоанна“. В Клиниката по неврохирургия на „Пирогов“ е от 1997 година.

През 2011 година е избран за началник на Клиниката по неврохирургия на Университетската болница. От началото на 2011 година е избран за Национален консултант по неврохирургия към Министерство на здравеопазването. През 2014 година е избран за професор, като е специализирал многократно във Франция, Белгия, Германия.

Какво следва?

Кандидатът за министър-председател, посочен от ГЕРБ-СДС, има седем дни, за да предложи на държавния глава структура и състав на проект на кабинет или да върне мандата неизпълнен.   

Ако той е неуспешен, Радев ще връчи втория мандат, който ще бъде получен от ПП. За връщането му отново ще има срок от седмица.

При третия ситуацията е малко по-различна - той трябва да бъде връчен в 7-дневен срок на избрана от държавния глава формация, която ще има пак толкова време, но за да излъчи кандидат за премиер. След това на практика няма срок за връщането на мандата.

Радев вече обяви, че ако не се стигне до формиране на кабинет, предсрочните избори ще се проведат през март.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Анонимен 10:31, 05 дек 22

Подбран е от ДПС, задкулисието от ДС и масони, Стоян Денчев от Мултигруп и библиотекари. Отдавна тръбяха за експертен кабинет. И ни натриват човек от бялата мафия.

2 Анонимен 15:08, 05 дек 22

Язък за достойния лекър ще му разбият кариерата

3 Анонимен 15:11, 05 дек 22

Язък за достойния лекър ще му разбият кариерата

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама