Уволниха шефа на БАБХ

12:50, 05 дек 22 25 2041 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев от длъжността изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните е освободен Христо Вълчанов. Поста заема досегашният заместник-изпълнителен директор на Агенцията Иван Шиков. Промяната е по предложение на министъра на земеделието Явор Гечев, съобщиха от правителствената информационна служба.

Уволнението идва на фона на внесения днес сигнал в ДАНС от „Продължаваме промяната“ за установени бездействия по граничния контрол на ГКПП „Капитан Андреево“.

Бившият шеф на БАБХ: Уволниха ме заради „Евролаб 2011“

Внасяме сигнал в ДАНС срещу мафията БАБХ. Конкретни служители саботират делото на държавата срещу частна фирма - една от причините да не сме в Шенген“, заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Бившият зам.-министър на земеделието и настоящ депутат Иван Христанов също обвърза нередностите с отказа да бъдем приети в Шенген.

„Той материализира нашите притеснения, че сегашното ръководство на БАБХ извършват действия или бездействия, които застрашават националната сигурност на България, компрометират държавния интерес. Защото сигналът, който получаваме по повод на Шенген е изключително категоричен. Ако не загърби България тази 10-годишна политика на шмекерство и на лъжи и измами, и клоунада, ние няма да достигнем до Шенгенското пространство. Няма данни за злоупотреба, има данни за престъпна небрежност“, заяви той, цитиран от БНР.

Скандалът около частната фирма „Евролаб“, която извършваше фитосанитарния контрол на плодовете и зеленчуците, влизащи от Турция, се разрази, след като беше разпространен запис за предлаган подкуп на професор Даскалов, който тогава е директор на БАБХ. Впоследствие Агенцията прекрати договора за наем с „Евролаб“ и иззе от нея лабораторния контрол на пункта. Дейността на фирмата обаче беше възстановена през лятото след произнасяне на съда.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 15:44, 05 дек 22

Николай Габровски много бързо направи научна кариера благодарение на баща си и дядо си. Така, както Иван Илчев се издигна покрай баща си Илчо Димитров. Направил си е сайт за консултации срещу заплащане. Няма лошо, ама като работиш в държавна болница, не е почтено. Жалко, че се е съгласил. Така проиграха Анастас Герджиков, защото го държаха с далаверите му в научния фонд. Най- вероятно е този го държат с някоя далавера.

2 Анонимен 15:46, 05 дек 22

Този мой коментар 1 е за статията за кандидата за премиер.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама