Саакашвили е бил отровен в ареста, твърдят адвокатите му 

16:17, 05 дек 22 / Свят 25 1916 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили е бил „отровен“ по време на престоя му в ареста, а заради това в момента животът му е под риск. Това съобщи адвокатският му екип, който разпространи и медицински доклад за състоянието на бившия държавен глава.

Саакашвили беше президент на Грузия от 2004 до 2013 г. и е основател на основната опозиционна партия Обединено национално движение. Дълги години той живя в изгнание, но се завърна в родината си през 2021 г. и веднага беше задържан.

Срещу него тече дело по обвинения за злоупотреба с власт при разпръскване на митинг през ноември 2007 г.

Големите кавички: „Зеленски е новият Рейгън, а Борис Джонсън - новата Тачър“

Малко след като процесът срещу него започна, той обяви гладна стачка, а заради влошеното му здраве беше преместен в държавна болница. Точно тогава той е бил на изследванe, а според анализа на американски токсиколог в тялото му е открито „наличие на тежки метали“, а влошеното му здраве е било резултат от „отравяне с тежки метали“, пише „Свободна Европа“.

В края на 2021 г. Саакашвили твърдеше, че е бил измъчван в следствения арест.

През юни 2018 г. Саакашвили беше осъден задочно на шест години затвор от грузински съд, който го призна за виновен в злоупотреба с власт и опит да прикрие доказателства за побой над опозиционен депутат, докато е заемал президентския пост.

Според Саакашвили, поддръжниците му и няколко правозащитни организации всички обвинения и присъди срещу него са политически мотивирани.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:39, 06 дек 22

оферта за международни финансови услуги
Добро утро дами и господа
Тук съм, за да ви представя нашата банка, която предлага много изгодни и лесни финансови услуги.
Ние предлагаме заеми при лихвен процент от 2,5% годишно от 10 000 евро до 5000 000 евро, които се изплащат от 1 година до 25 години.
Свържете се с нас за повече информация.
Имейл: [email protected]

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама