Китайските градове започват да отхлабват мерките срещу Covid

16:14, 05 дек 22 25 1708 Шрифт:
Автор:
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Колективното недоволство на гражданите на Китай срещу затягането на мерките срещу Covid донесе своя резултат и доведе до съобразяване с мнението на протестиращите от страна на правителството и неговия лидер Си Дзинпин. Въпреки че е прекалено рано да се обявява окончателна победа, то подобна отстъпка от властите е чувствителен напредък в демократизирането на едно от най-консервативните общества, особено що се отнася до мерките срещу вируса.

След протестите, разразили се из цялата страна, местните китайски власти започват да облекчават част от ограничението, които бяха наложени вследствие от страха от нова вълна на вируса. Всичко това изглежда, че е крачка към постепенното отваряне на страната тъкмо в навечерието на 3-годишнината от началото на пандемията.

От миналата седмица, повече от 20 града сред които Пекин, Шанхай, Шънджън, Ухан и Чънду, са премахнали задължителните covid тестове в публичния транспорт, както и на други публични места. Също така в някои жилищни комплекси вече се позволява престоя на инфектирани случаи със специални нужди, за разлика от задължението да бъдат хоспитализирани в медицински центрове за карантинирани, както беше досега.

Китайското оторизирано лице, отговарящо за пандемичната ситуация, сигнализира за смяна на стратегията в сряда, заявявайки, че пандемичният контрол в страната е „навлязъл в нова фаза от своето развитие“. По-късно Си Дзинпин сподели своето гледище с еропейския председател на съвета на Европейския съюз, който съобщи, че китайският лидер е признал, че у китайския народ се е натрупала фрустрация, вследствие на което се е стигнало до решение за по-леки и не толкова строги ограничения срещу covid, съобщи CNN.

Това е невероятен обрат в становището на Си Дзинпин, който от края на октомври наложи т.нар. политика на „нулев covid“, за постигането на която се изискваха множество ограничения. Тогава той по никакъв начин не засегна нито темата с натрупания гняв сред народа, който расте стремглаво последните месеци, нито въпроса за последиците в икономичски и социален план.

Напомняме, че само допреди 6 седмици китайският лидер бе повече от несмутим по отношение на линията на своята политика. Тогава тъкмо му се осигури смайващия 3-ти мандат начело, мнозина по-умерени политици бяха принудени да се пенсионират, а тези, които са едни от най-пламенните привърженици на въпросната политика, се превърнаха в ядро за новото правителство.

Този изглед за безграничен и абсолютен контрол бе разклатен миналия месец от недоволството на стотици хиляди граждани, мигранти и студенти, за които тази политика се оказа прекалено сурова и нехуманна. Някои от тях пледираха за по-големи политически свободи, други оплакаха диктаторския начин на управление, но най-дръзкото искане дойде от Шанхай, най-големият град и респективно най-развития във финансово и икономическо отношение, където в продължение на две поредни нощи се чуваха бурни скандирания Си Дзинпин да бъде свален от власт, отбелязват от CNN.

Снимка: Бгнес

Въпреки че китайските органи на реда съумяха с гъвкави и прецизни движения на предотвратят разрастването на демонстрациите, пледиращи за политическа промяна, - нечувана от известните събития на площада Тиенанмън през 1989 г. – то по всяка вероятност те са извили ръката на управляващите за облекчаване на мерките.

Независимо от това, множество ограничения си оставят постарому. В някой части от страната дори биват наложени нови ограничения за пътуване и въпросните места понастоящем се намират фактически в положение на локдаун.

Иглежда суспендирането на политиката за нулев covid  е децентрализиран процес в Китай: докато някои области разхлабват мерките, други гледат да се придържат към въпросната политика. Трети пък са в позиция на изчакване“ написа Янжун Хуанг, върховен представител в Съвета за международни отношения в Ню Йорк.

В някои градове частичното снемане на ограниченията предизвика объркване и хаос. В Шанхай, например, големи центрове като молове и офиси все още изискват 48-часов негативен тест. Премахването на павилионите за тестове в Пекин е довело до километрични опашки в останалите места за тестове.

Граждани от множество големи градове са споделили снимки с разрушени тестови кабинки, празнувайки това, което според тях сигнализира края на нулевата covid политика. Други бяха далеч по-малко възторжени, подчертавайки загубата на емоционална енергия, както и на изгубените животи вследствие на драконовите мерки.

Няма никаква компенсация, никакви извинения, никакво разкритие на истината, просто едно формално продължаване напред. Това, което ни затвори, явно може със същата тази лекота да ни освободи. Колко ужасяващи са капризите на тази нова власт и докога ще трябва да чакаме, за да ни обърнат още веднъж животите? Аз не празнувам, аз просто си спомням за тези смели мои приятели и съграждани с достойнство“ написа пекински жител в Уейбо „Свободата не пада от небето“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама