Протест блокира Митрофанова и руския митрополит Антоний

10:53, 06 дек 22 25 2118 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Протест срещу посещението на външния министър на Московска патриаршия блокира Руската църква в центъра на София тази сутрин. Там в момента той отслужва литургия, а гост е посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова. В храма днес бе видян и Румен Петков - бивш депутат и бивш вътрешен министър, сега лидер на партия АБВ, основана от президента Георги Първанов.

Пред входа на храма има засилено полицейско присъствие.

Протестиращи оградиха църквата с украински знамена в знак на протест срещу войната на Русия в Украйна, която руската църква подкрепя. Демонстрантите скандират „Убийци“ и „Тук не е Москва“, предаде БНР. 

Руският митрополит Антоний е известен като дясната ръка на приближения до Кремъл Московски патриарх Кирил и изпълнява функциите на външен министър на Руската православна църква. Той ще отправи празничната молитва в съслужение с Ловчанския митополит Гавриил от Светия синод на Българската православна църква, съобщи проруският православен видеоканал Храм.

„Демократична България“ излезе с остра позиция срещу посещението на волоколамския митрополит Антоний. „Епископ Антоний идва без покана от Българската православна църква, което е нарушение на църковния ред и на практика нарушаване на българската църковна независимост. Негово Светейшество Неофит е отказал среща с него“, посочват от обединението.

Официалната причина за посещението на Антоний не се съобщава - формално БПЦ има традиция да служи на Никулден заедно с митрополит от Русия. Според информацията на ДБ митрополитът идва „да притиска Българската православна църква да признае църквата в Република Северна Македония със статута и наименованието, определено от Сръбската църква през май 2022“.

От дясното обединение припомнят, че в основата на християнството стои мирът, а духовенството като неизменна част от устоите на държавата ни не бива да се поддава на целенасочени провокации като подобни неизяснени посещения, които са в разрез с църковната дипломация.

„Демократична България“ счита това посещение за нарушаване на националната сигурност на страната и за това призоваваме ДАНС да предприеме всички необходими мерки във връзка с посещението.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама