България започва подготовка за сечене на евромонети

15:52, 06 дек 22 25 2086 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

България започва подготовката за сечене на евромонети. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Албания, цитиран от Нова телевизия. Той изтъкна, че това е признание за усилията на няколко правителства. „Това е особено признание на всички страни от еврогрупата за усилията на служебното правителство да се справи с инфлацията. То пречупи тренда, признават се усилията за макрофинансова стабилност”, изтъкна заслугите на служебния кабинет държавния глава.

Малко по-късно Министерството на финансите съобщи, че днес Европейската комисия и председателят на Еврогрупата са подписали Меморандум за разбирателство с Република България, очертаващ практическите стъпки, които ще позволят на България да започне да произвежда монети евро, когато получи одобрение за присъединяване към еврозоната. 

Тези стъпки засягат сеченето на определени количества пробни монети с изображенията на общите страни на евромонетите и избора на националните дизайни на българските евромонети, уточняват оттам.

Меморандумът е подписан в Брюксел от заместник-председателя на ЕК Валдис Домбровскис, еврокомисаря за икономиката Паоло Джентилони, председателя на Еврогрупата Паскал Донахю и Република България от министъра на финансите Росица Велкова и управителя на Българската народна банка Димитър Радев. 

Меморандумът не гарантира, че България ще влезе в еврозоната, но може да се тълкува като символичен знак на подкрепа на страната по пътя към еврото. Дали България ще приеме еврото от 1 януари 2024 г., ще стане ясно, ако през пролетта на следващата година страната поиска Европейската централна банка и Европейската комисия да изготвят извънреден конвергентен доклад, който да оцени дали България отговаря на условията за влизане в паричния съюз, пише Mediapool.

В края на октомври парламентът прие решение правителството и БНБ да ускорят усилията за въвеждане на еврото в България от 1 януари 2024 г. Впоследствие управителят на БНБ Димитър Радев каза, че този акт е вдигнал шансовете за въвеждане на европейската валута след малко повече от година от около 0% до 30-40%.

От 1 януари 2023 г. еврозоната ще приеме 20-я си член - Хърватия. Въпреки че започна подготовката си с година закъснение след София, Загреб успя да навакса и дори изпревари България. За приемането на Хърватия обаче евроинституциите допуснаха сериозни компромиси с правилата. Страната бе одобрена, въпреки че не отговаряше на част от числовите критерии - за дефицит под 3%, дълг под 60% от БВП и инфлацията под трите най-добри плюс 1.5 пр. пункта. Българските власти също се надяват на подобно "гъвкаво" третиране, защото иначе няма как страната да отговори на изискването за ниска инфлация.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама