Путин: Русия не е „полудяла”, но рискът от ядрена война се повишава

09:21, 08 дек 22 25 2361 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи за убити и ранени при руски атаки в източната част на Донецка област.

По-рано руският президент Владимир Путин опроверга появилите се през последните седмици твърдения за предстояща втора вълна на военната мобилизация. Путин уточни също, че Москва би използвала ядрено оръжие само в отговор на вражески удар.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи новите предложения за допълнителни санкции срещу Русия заради войната в Украйна.

Рискът от това руският президент Владимир Путин да използва ядрени оръжия като част от неговата война в Украйна е намалял в отговор на международния натиск. Това посочва германският канцлер Олаф Шолц в интервю за немска медийна група, съобщи БНР. 

Русия спря да заплашва, че ще използва ядрени оръжия, като реакция на международната общност, която начерта червена линия”, заявява Шолц. Според него е важно диалогът с Кремъл да продължава, въпреки дълбоките различия.

Русия не е „полудяла”

По-рано Владимир Путин обяви, че рискът от ядрена война се повишава, но настоя, че Русия не е „полудяла” и че разглежда собствения си ядрен арсенал само като отбранително възпиране.

Путин каза още, че армията на Русия може да се сражава в Украйна дълго време, но според него няма нужда да се мобилизират още войници на този етап.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че 10 души са загинали при руски удар срещу град Курахове в Донецка област. В традиционното си обръщение към украинците Зеленски каза: „Точно в Донецкия регион и в град Бахмут са най-горещите точки в момента. Там тече много жестока конфронтация, всеки метър е от значение. Благодаря на всички наши момчета, които унищожават врага точно там - всеки ден, всяка нощ, всеки час”.

По думите му на заседание на щаба е било отделено необходимото внимание и на Луганска област и Харковска област, както и на обстановката като цяло и по границите.

Енергийният сектор е постоянна точка в нашия дневен ред, непрекъснато увеличаваме производството и доставката на електроенергия, посочи украинският президент.

Междувременно председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че над 200 души и фирми ще влязат в новия девети санкционен пакет срещу Русия, сред които ключови фигури от въоръжените сили, както и депутати. Санкции ще бъдат наложени на още 3 руски банки. Ще бъде ограничен и достъпът на Русия до всякакви дронове.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама