България отново иска от ЕК спешно намаляване на доставките от Covid-ваксини

09:10, 08 дек 22 25 2150 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев информира еврокомисаря по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду за нуждата от спешно и ефективно решение на ситуацията с излишъка от ваксини срещу Covid-19 и сключените от Европейската комисия договори с фармацевтични компании. Това стана по време на видеоконферентна среща в сряда, пише Mediapool. Меджидиев припомни, че от страна на България до Европейската комисия е изпратено писмо по повод договора с Pfizer, както и общо писмо от България, Хърватия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения. Припомняме, че в писмо на министър Асена Сербезова до Кириакиду от май месец тази година се съобщаваше за бракувани ваксини за близо 9 млн. лв и се предупреждаваше, че през следващите месеци и години сумата ще продължи да нараства.

Сега България продължава да настоява за предоговаряне на условията по договора, сключен между ЕК и Pfizer, за доставка на ваксини за периода 2022-2023 г. Възможните решения са или прекратяване на въпросния договор, или спешна промяна в посока значително намаляване на количествата, предвидени в договора, като се осигури възможността на държавите членки да поръчват реално необходимите им количества, стана ясно от изказването на министър Меджидиев.

Меджидиев изтъкна, че следва да се обмисли възможността за обратно изкупуване на ваксините от страна на Европейската комисия.

Министър Меджидиев предупреди, че ако не се промени или прекрати договорът, сключен между ЕК и Pfizer, или не се гарантира намаляване на количествата с опция за поръчване на реално необходими количества, то предстоящите доставки подлежат на бракуване още от момента на получаване, а това е сериозен бюджетен и репутационен риск не само за България, но и за ЕК, и то в условията на сериозна финансова криза.

По време на разговора между Меджидиев и Кириакиду здравният министър на България подчерта, че това е пореден опит за даване на ясен сигнал към ЕК за необходимостта от намеса.

В петък, 9 декември, министърът на здравеопазването д-р Асен Межидиев ще участва в редовно заседание на Съвета на Европейския съюз по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси (част „Здравеопазване“) (EPSCO), в Брюксел. В рамките на заседанието министрите на здравеопазването на държавите членки ще проведат дебат именно по темата за ваксините за Covid-19 и по-специално относно мерките, които Европейската комисия следва да предприеме от името на държавите членки във връзка със съществуващите споразумения за закупуване на ваксини.

Нови над 200 случая у нас

През последните 24 часа са регистрирани 204 нови случая на коронавирус при 3519 направени теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 5.8% от взетите проби са дали положителен резултат. 

София остава водеща по заразени с COVID-19. В столицата са регистрирани 70 нови случая за последното денонощие. След нея се нареждат Пловдив и Варна, където новите случаи са два пъти по-малко.

Над 59% от новозаразените за денонощието не са ваксинирани. 

Общо потвърдените случаи на коронавирус в България са над 1,2 млн. Броят на активните случаи е 4 498. Настанените в болница са 352, от които 48 са в интензивни отделения. Над 68% от новопостъпилите в болница не са имунизирани.

Излекуваните през последното денонощие са 134 души, а един човек е починал.

До момента у нас са поставени общо над 4,5 млн. дози на ваксините срещу COVID-19. През последното денонощие са извършени едва 378 имунизации. Лицата със завършена имунизация са над 2 млн. души. Над 935 хил. души вече са си поставили бустерна доза. Бустер с адаптирана ваксина имат над 62 хил. души.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама