„Демократична България“ и БСП отказаха на Габровски подкрепа за кабинета му

12:05, 08 дек 22 / Политика 25 2511 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

„Демократична България“ и БСП няма да подкрепят правителство с мандата на ГЕРБ-СДС, оглавявано от Николай Габровски. Това стана ясно на срещите, които проведе кандидат-премиерът на ГЕРБ с представителите на двете формации в Народното събрание. По време на разговорите обаче се забелязаха интересни нюанси. Докато десните изразиха готовност за сътрудничество, ако Габровски успешно състави правителство, социалистите твърдо подчертаха противоречията си с ГЕРБ, пише „Сега“.

АНГАЖИМЕНТИ И ОБЕЩАНИЯ

Първа беше срещата с претендента на „Демократична България“. От името на дясната коалиция съпредседателят й Христо Иванов заяви, че няма промяна в позицията им да отхвърлят правителство с мандата на ГЕРБ-СДС. Той обаче уточни, че ако мисията на Габровски да търси подкрепа за свой кабинет се увенчае с успех, тогава десницата ще бъде отворена, макар и като опозиция, да работи с него по конкретни въпроси - така както работи и сега с ГЕРБ-СДС.

„Има един широк спектър от теми, по които ние добре работим и намираме общ език. Това със сигурност е нещо, което ще развиваме, ако парламентът продължи да съществува при кабинет, воден от вас“, допълни Иванов. По думите му, днешната среща е начало на възможен разговор за такава подкрепа по определени теми, по които има припокриване на приоритетите. Съпредседателят на ДБ оцени кандидатурата на Габровски като „граждански опит да помогне на политическата система да преодолее своите различия - нещо, което трябва да бъде адмирирано и уважено“.

Той обаче подчерта, че по темата за реформата на прокуратурата, която има отношение към въпросите за Шенген и Плана за възстановяване и развитие, разговорът с партията, която издигна Габровски въобще не е започнал. Напомни и за промените в Изборния кодекс, които предизвикаха огромен политически скандал през последните няколко седмици. Оплака се също, че в пленарната зала тече „почти сватбарско наддаване“ кой повече пари ще даде, като имаше предвид дебата около минималната работна заплата.

Иванов изтъкна, че на Габровски по необходимост ще му са наложи да направи правителство на малцинството. Това носи със себе си риска, че не е ясно кой каква отговорност носи, смята десният политик, от което ще последват и съмнения за „задкулисни зависимости“.

Габровски подчерта, че няма партийни обвързаности, а се опитва да подходи като гражданин, който вижда, че положението в държавата се влошава. „По отношение на трите мандата той обясни, че първият - на ГЕРБ-СДС, има най-големи шансове да се реализира. „Ако не се реализира, вероятността да се реализира вторият е доста ниска, а третият е меко казано рисков, тъй като зависи в коя формация ще попадне“, обоснова се Габровски. Той наблегна, че никой няма нужда от нови избори, и посочи нуждата от работещ парламент, за да може страната да подсигури евросредствата по Плана за възстановяване и устойчивост.

Габровски обеща „само и единствено подкрепа“ за инициативите на ДБ за правосъдната реформа. „Аз лично поемам ангажимента да се търси това конституционно мнозинство за сериозни промени, които да позволят да се създаде механизъм за контрол на дейността на главния прокурор. В мое лице, надявам се и в лицето на партията, която ме излъчи, вие ще намерите такава подкрепа и аз ще бъда гарантът за това, ангажира се претендентът. Той заяви, че до края на седмицата ще представи документ, в който ще бъдат събрани приоритетите, по които е постигнато съгласие на консултациите.

ЛАКОНИЧНО ОТ КОРНЕЛИЯ НИНОВА

Малко преди обед се проведе срещата на Габровски със социалистите. Тя беше изключително кратка – около 5 минути.

„Тук сме от уважение към вас, за да ви кажем три изречения. Приемете нашите уважения като личност и като професионалист. Ние няма да подкрепим правителство, оглавявано от вас като кандидат за министър-председател, тъй като за нас това е правителство на ГЕРБ. Ние имаме дългогодишни отношения с партия ГЕРБ. Имаме своите спорове и противоречия. Тази наша позиция остава непроменена“, лаконично обясни гледището на БСП партийния лидер Корнелия Нинова.

По-късно днес претендентът ще разговаря и с „Български възход“. За утре са насрочени срещите му с ПП, ДПС и „Възраждане". Още днес обаче водачът на националистите Костадин Костадинов обяви, че няма да се отзове на поканата.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Асен 21:31, 08 дек 22

Демократична България може и да кандисат накрая, но те не обичат приказките, а искат да има кеш.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама