„Търговец на смърт“ срещу баскетболна звезда: САЩ и Русия си разменят затворници

16:06, 08 дек 22 / Свят 25 2007 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

САЩ и Русия разменят лишената от свобода американска баскетболна звезда Бритни Грайнър за известния търговец на оръжие Виктор Бут, който е държан в американски затвор в продължение на 12 години, съобщава Би Би Си. Размяната е била одобрена от президента Джо Байдън през последните дни, съобщиха източници на американската телевизия CBS.

Гринър беше осъдена за трафик на наркотици, защото на московското летище се оказа, че носела т.нар. вайп устройство с течност, съдържаща елементи от марихуана.

Президентът Байдън съобщи в Twitter, че е разговарял с Грийнър, че тя е в безопасност и се прибира у дома.

Администрацията на Байдън предложи размяна на затворници през юли миналата година, като знаеше, че Москва отдавна иска освобождаването на Буут. Министерството на външните работи на Русия потвърди размяната, а руските медии съобщиха, че тя се е състояла в Абу Даби, допълва още британската медия.

Президентът на САЩ е подписал заповедта за освобождаването на Бут, с която заменя 25-годишната му присъда в затвора, предаде bTV.

Кой е Виктор Бут?

Виктор Бут е продавал оръжия на военачалници и правителства на разбойници. Това го превръща в един от най-издирваните хора в света.

Наричан „търговец на смъртта“ заради търговията с оръжие в годините след разпадането на Съветския съюз, подвизите на руснака вдъхновяват холивудския филм „Господарят на войната“ от 2005 г., който се основава на живота му.

Потайната му кариера е прекратена от сложна американска операция през 2008 г., когато е арестуван в хотел в тайландската столица Банкок, което предизвиква гнева на руското правителство.

Две години по-късно той е екстрадиран и прекарва последните 12 години в американски затвор за заговор за подкрепа на терористи и убийство на американци.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама