„Български възход“ и Габровски искат мнозинство „160+“

17:57, 08 дек 22 / Политика 25 2801 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

За мнозинство от поне 160 депутата, което да формира бъдещо управление се надяват проф. Николай Габровски и лидерът на „Български възход“ Стефан Янев.

„Български възход“ са третата партия, която се отзова на поканата на номинирания за премиер проф. Николай Габровски, който ще направи опит да реализира управленския мандат на ГЕРБ. По-рано БСП и „Демократична България“ препотвърдиха намерението си да не подкрепят ГЕРБ като мандатоносител.

„Демократична България“ и БСП отказаха на Габровски подкрепа за кабинета му

Проф. Габровски отново благодари, че партията се е отзовала на поканата. И обясни, че точно това цели - да се промени тонът на остра конфронтация и крайни мнения, които очевидно не са продуктивни. И изрази надежда с повече дипломатичност и диалог да намерят общите допирни точки и да се избегнат поредните извънредни избори.

Янев не даде категорично „да“ на експертният кабинет, който се гласи да направи професорът, но даде заявка, че е готов да работи с него. Тойподчерта желанието им да има диалог, да се снижи този тон на противопоставяне и да се търсят решения в интерес на бг граждани. „Парламентарната ни група прави това, което правихме и в предизборната кампания - с умерен тон, без нападане, създаване на условия за диалог. Ние си платихме нашата цена, социологията ни даваше повече преди това“, оплака се той. Я Габровски определи като тежка констатацията за загуба на електорат заради липсата на конфронтация. „Това пречи на взимането на добри решения в името на България. Страната губи от тази конфронтация“, добави професорът.

„Български възход“ искат да се направи кабинет. „Ние сме готови на разговори, както вие сте носител на първия мадат. Ще продължим по реда нататък, ако трябва. Нашето убеждение е, че на България е необходимо прав и ще направим каквото зависи от нас да имаме такова. Но при ясни условия и правила“, подчерта Янев. И поиска пътна карта и правила за евентуално експертно правителство.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама