Спират Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ за ремонт

10:50, 09 дек 22 25 1935 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

На 10 декември 2022 г. сутринта шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ планово ще бъде спрян за отстраняване на пропуск на топлоносител от първи към втори контур в трети парогенератор, съобщиха на своя сайт от централата

На 30 ноември от централата съобщиха, че в процеса на експлоатация на Шести блок са регистрирани индикации за пропуск на радиоактивна вода от трети парогенератор. Стойностите на отделяната през тръбичките вода са под пределните, които изискват спиране. От централата обаче са решили да избегнат риска от увеличаване на изтичането на радиоактивна вода, въпреки че е в рамките на допустимото.

„След проследяване на регистрираните в процеса на работа индикации за пропуск беше взето решение за спиране на ядрената мощност, преди да бъдат достигнати ограниченията в технологичния регламент. Непрекъснатият контрол до момента показва, че стойностите не надхвърлят нормите за безопасна експлоатация. Няма промяна в радиационната обстановка в работните помещения и на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, съобщават от централата.

След отстраняване на пропуска шести блок ще бъде включен в енергийната система на страната. Пети блок работи с пълно натоварване на мощността.

 

Отново неизправност в Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“

Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ бе изключен изненадващо само преди малко повече от месец - на 30 октомври, от енергийната система на страната, и то малко след включването му след годишен планов ремонт. Годишният ремонт включваше профилактика и презареждане. Блокът бе пуснат от Агенцията за ядрено регулиране по обед на 30 октомври, но около 21:00 ч. същия ден бе изключен, припомня „Сега“.

Като причина бе посочен технически проблем в охладителната система на генератора - неядрената част на блока. Дни наред се установяваха причините, като накрая се оказа, че има изтичане на водород от охлаждащата система и проблем с уплътнителите. Седмица след спирането блокът пак бе включен в енергийната система.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама