Анализ: Защо отново бе наложено вето на България за Шенген?

12:00, 10 дек 22 / Политика 25 1527 Шрифт:
Автор:

Една новина тресе българските обществени среди от изминалата седмица и това е отказът на Нидерландия, последван скоропостижно от този на Австрия, за членство на страната ни в Шенгенското пространство. Ветото доведе до множество дебати и поляризиращи мнения, както в медийното пространство, така и в политическите среди. Всички обаче са обединени около едно – България е третирана несправедливо и определено може да се счита за ощетена.

Президентът Румен Радев определи решението на Нидерландия като „цинично“.

Министърът на правосъдието Крум Зарков коментира: Нидерландия няма право да не ни иска в Шенген. Начинът, по който го направиха, е абсолютно неприемлив, необоснован политически и юридически“. Бившият премиер Кирил Петков също не остана равнодушен, споделяйки във Фейсбук: „България заслужава да бъде пълноправен член на Шенген“.

В своята аргументация Нидерландия изтъква проблематичната сигурност на българската граница, в частност тази с Турция. Или по-точно проблемът с бежанския поток. Но най-съществената точка е върховенството на закона. Според Холандия, в България все още не са възникнали нужните условия за адекватна борба и справяне с корупцията и престъпността. Тези аргументи звучат сериозно, но не издържат на критика.

От една страна, да наказваш България, която не е част от Шенгенското пространство, за наличието на милиони мигранти на територията на ЕС противоречи на здравия разум. Това е все едно да обвиняваш съседа си, защото не си доволен от състоянието, в което се намира собственото ти здраве. Истинският въпрос, който холандците трябва да си зададат е как тези мигранти са преминали през „сигурната“ шенгенска граница, и този въпрос не е към България.

От друга страна, нерелевантна е и тезата за върховенството на закона. България отдавна е изпълнила всички критерии за членство в Шенгенското пространство и това е признато от европейските институции. В този смисъл претенциите на Нидерландия са неоснователни и по същество представляват опит за едностранно пренаписване на правилата.

Истината е, че причините за холандското НЕ са два вида – политически и икономически. Първите от тях са лесно обясними. Голяма част от холандците /както и австрийците/ не са доволни от новия „мултикултурен“ облик на своите общества. Те търсят виновник и политиците удобно им посочват такъв. България пък е идеална за целта, защото е отдалечена, слаба и политически разделена.

Зад ветото обаче стоят и значителни икономически интереси, защото на карта е заложен голяма част от китайския внос за Европа, който в момента преминава главно през Ротердам. С приемането на България и Румъния в Шенген обаче значителна част от него ще се пренасочи към гръцките пристанища, откъдето български камиони ще го транспортират из целия континент. В момента този маршрут все още е неизгоден, защото камионите трябва да преминат цели три граници, на всяка от които губят часове в чакане на опашки. Това увеличава цената на превоза и риска при доставката. С приемането ни в Шенгенското пространство обаче, транспортирането на стоките от Китай към Европа ще стане по-бързо и по-евтино, и да, досещате се – големият губещ от това ще бъде Нидерландия.

За колко пари говорим? За 2020 г. търговския оборот между ЕС и Китай възлиза на внушителните 586 млрд. евро. Ако предположим, че само 5% от тези стоки се пренасочат и започнат да влизат в ЕС през гръцките пристанища, това означава, че всяка година през територията на Гърция, България и Румъния ще бъдат превозвани допълнително стоки на обща стойност от над 29 млрд. евро.

От анализа дотук излиза, ча Марк Рюте има милиарди причини да не допуска България да се присъедини към Шенгенското пространство. Не можем да го виним за това – той защитава интереса на собствената си държава. За съжаление обаче с действията си днес Нидерландия руши устоите на Европейския съюз. Тя погазва базовите му ценности като демонстрира, че принципите за свободно придвижване на хора, стоки и услуги могат да бъдат нарушавани, тогава, когато става дума за пари.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама