„Тренд“: При избори сега ГЕРБ запазва 6,6% преднина пред ПП

09:00, 12 дек 22 / Политика 25 2340 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Два месеца след предсрочните парламентарни избори електоралната картина в страната не търпи съществена динамика в сравнение с резултатите от вота през октомври. Това са най-общите изводи от декемврийското проучване на изследователски център „Тренд“ по поръчка на „24 часа“*.

ГЕРБ остава лидер с 25,8% от гласуващите. „Продължаваме промяната“ държат второто място с 19,2% от гласуващите, на убедителна дистанция от ДПС (11,6%) и „Възраждане“ (11,3%). БСП запазва петото място с 9% подкрепа от гласуващите, следвана от „Демократична България“ с подкрепа от 7,3% и „Български възход“ (4%).

Парламентът с рекордно нисък рейтинг

През декември се отчита рекордно нисък процент положителна оценка за работата на парламента - 9%, а над девет пъти повече, или 82% дават отрицателна оценка.

Малко над една четвърт (26%) пък оценяват положително работата на служебния кабинет. Сред всички партийни електорати отрицателната оценка за работата на правителството е по-висока от положителната. Изключение прави единствено БСП, сред чиито симпатизанти дяловете на положителна и отрицателна оценка са изравнени. С най-критични оценки за служебния кабинет са симпатизантите на ГЕРБ и „Възраждане“.

Отрицателните оценки за работата на президента вече няколко месеца превишават положителните. През декември 42% дават позитивна оценка, а 46% негативна. Ерозията в положителната оценка спрямо президента се дължи най-вече на оттеглящите подкрепа в последните месеци привърженици на „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“.

2022 година - добра за 51% от българите

Само 12% от всички пълнолетни българи оценяват 2022 г. като добра година за България, а 79% като лоша. Лошите оценки за годината започнаха още с Ковид пандемията през 2020 г. и се задържаха през 2021 г. Войната в Украйна, политическата криза и инфлацията вероятно са от основните аргументи на българите за лошата оценка за отминаващата 2022 г.

В личен план 2022 г. е била добра година за малко над половината българи (51%). Това е най-високата стойност от 2019 година насам. За  малко над една трета (36%) отминаващата година е била лоша. По-младите (18-39 г.) оценяват годината чувствително по-добре за себе си в личен план, отколкото най-възрастните (над 70 г.), сред които дяловете са обърнати –за два пъти повече годината е била лоша, отколкото добра.

Очакванията за идващата 2023 г. не са оптимистични. 44% са на мнение, че България я очаква една по-лоша година от 2022 г. 30% пък очакват по-добра година. И тук личните очаквания са по-оптимистични, но дяловете са близки – 36% очакват 2023 г. да е по-добра година за тях в личен план, но 27% споделят негативни очаквания. 

* Проучването на „Тренд“ е по поръчка на вестник 24 часа" и е посветено на нагласите на българите спрямо основните институции, партии и оценка за отминаващата 2022 г. Изследването е реализирано в периода между 1 и 8 декември 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ с таблет сред 1005 души на възраст 18+. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама