Зеленски поиска от Г-7 далекобойни ракети и 2 млрд. куб. м газ

09:10, 13 дек 22 25 1901 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Украинският президент Володимир Зеленски призова страните от Групата на седемте (Г-7) да помогнат на правителството му да се снабди с допълнителни 2 млрд. куб. м природен газ и да му доставят модерни танкове, артилерийски установки и снаряди, както и оръжия с голям обсег на действие, предава Ройтерс, цитирана от БТА.

Говорейки по видеовръзка на дистанционната конференция на Г-7, чийто домакин е Германия, Зеленски също така призова Русия да направи „съществена“ стъпка към дипломатическо разрешаване на войната в Украйна и предложи Москва да изтегли войските си до Коледа.

„Ако Русия извърши изтегляне на своите сили от Украйна, тогава тя ще осигури и надеждно прекратяване на военните действия“, каза украинският президент. „Не виждам причина, поради която Русия да не направи това сега - за Коледа“, каза още той.

Русия нахлу в Украйна през февруари и боевете бушуват в южните и източните райони на страната, а през последните седмици Москва започна да извършва вълни от ракетни атаки по украинската енергийна инфраструктура, припомня Ройтерс.

Великобритания не изключва възможност за доставки на оръжейни системи с по-голям обсег за Украйна

Британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че не изключва възможността за снабдяване на Украйна с оръжейни системи с по-голям обсег на действие, ако Русия продължи да атакува украински цивилни обекти, предава БНР.

Украинските искания за ракетни системи, които потенциално могат да поразяват цели на много километри отвъд руската граница, досега срещат съпротива от Запада в опит да се избегне по-нататъшна ескалация на конфликта на фона на предупрежденията от Москва.

Говорейки пред Камарата на общините, Бен Уолъс бе запитан от бившия премиер Борис Джонсън за възможността от доставка на системи с по-далечен обсег на действие за Киев за поразяване и унищожаване на руски полигони за изстрелване на дронове.

Министърът на отбраната отговори, че Великобритания разполага с подходящи оръжейни системи и ако руснаците продължават да обстрелват цивилни райони и се опитат да нарушат Женевските конвенции, тогава той ще бъде готов да вземе необходимите решения.

Украйна обвини Русия в използване на дронове-камикадзе за поразяване на енергийна инфраструктура и други цели.

Междувременно Бен Ходжис, бивш командващ генерал на американската армия в Европа, направи прогноза, че Украйна ще си върне контрола над Крим през август.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама