Нова Зеландия забранява цигарите за следващите поколения

11:58, 13 дек 22 / Свят 25 1906 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Нова Зеландия става първата държава в света, която смята изцяло да освободи следващите поколения от тютюнопушенето. С нов закон властите в страната въвеждат увеличаваща се минимална възраст за тютюнопушене, чиято крайна цел е децата до 14-годишна възраст никога да не получат право законно да си купуват цигари.

Наред с увеличението на минималната възраст се въвеждат допълнителни ограничения, които трябва да направят тютюнопушенето по-трудно достъпно и по-скъпо.Допустимото количество никотин в тютюневите изделия ще бъде драстично намалено и те ще се продават в специални магазини, а не както досега - в супермаркети и пр. Увеличават се и субсидиите за здравни кампании, пише „Сега“.

Магазините, в които ще могат да се продават цигари, ще бъдат намалени на една десета от сегашния им брой - от 6000 на само 600 в цялата страна. Така Нова Зеландия смята до 2025 г. да стане държава без тютюнев дим. "Години наред позволявахме на тютюневите компании да печелят, правейки смъртоносния си продукт все по-пристрастяващ. Това е отвратително и крайно странно. Регулацията на един сандвич в момента е по-строга отколкото на една цигара", коментираха от здравното министерство при обявяването на промените.

България е на първо място по тютюнопушене в ЕС и на първо място по смъртни случаи вследствие на тютюнопушене. За съжаление, бъдещите поколения не просто не са защитени от този смъртоносен навик, а нашите подрастващи също не отстъпват първото място по тютюнопушене в Европа. От години мерки и кампании по този въпрос няма - много заведения нарушават забраната за тютюнопушене на закрити обществени места, а с т.нар. зимни градини то е на практика легално почти навсякъде. За ограничение на никотина и пристрастяващите добавки в цигарите изобщо не се отваря дума. Смята се, че пазарът на цигари у нас възлиза на около 3,5 млрд. лв. за 2021 г.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама