Основателят на криптовалутата FTX арестуван на Бахамите

14:21, 13 дек 22 / Свят 25 951 Шрифт:
Автор:

 

Полицията съобщи, че 30-годишният Банкман-Фрийд е арестуван за "финансови престъпления" срещу законите в САЩ и Бахамските острови.Миналия месец FTX обяви фалит в САЩ, оставяйки много потребители неспособни да изтеглят средствата си.Според съдебна декларация FTX дължи на своите 50 най-големи кредитори почти $3,1 милиарда (£2,5 милиарда).

Срещу най-големите обвинения срещу Банкман-Фрийд е, че е използвал средства на стойност милиарди долара срещу клиенти, за да подкрепи своята компания за търговия с инвестиции Alemada.

Сам Банкман-Фрийд отрича твърдението, че е знаел, че парите на клиентите на FTX са използвни за рискови финансови залагания. Говорейки пред BBC по-рано този месец, той призна, че са допуснати грешки във фирмата, но се опита да се дистанцира от обвиненията в незаконна дейност. „Не съм извършил съзнателно измама, не мисля, че съм извършил измама, не исках нищо от това да се случи. Със сигурност не бях толкова компетентен, колкото си мислех.“ каза той пред BBC.

Банкман-Фрийд също така отрече обвиненията, че трябва да е знаел, че Alemada използва клиентски средства срещу FTX. „Не, това не е вярно“, каза г-н Bankman-Fried,  продължавайки да признава, че като главен изпълнителен директор той е в крайна сметка отговорен за всяко злоупотреба със средства. „Това зависи от мен, по един или друг начин“, каза той.

Криптовалутите не са валути в традиционния смисъл, но се съхраняват онлайн и действат по-скоро като инвестиционни инструменти или ценни книжа - често с висока степен на волатилност. Тяхната анонимност означава, че са били предпочитани за престъпни дейности като търговия с наркотици и атаки с софтуер за откуп, но техните поддръжници казват, че има огромен потенциал за иновации и независимост от правителствата.

Банкман-Фрийд до съвсем скоро бе смятан за наследник на легендарния американски инвеститор Уорън Бъфет. Нетната стойност на приходите му се оценяваше на 15 млрд. долара. Той беше станал добре известен във Вашингтон като политически донор, най-вече на демократични политици или групи, за които се предполагаше, че подкрепя превенцията на пандемията и подобреното крипто регулиране.

В изявлението на главния прокурор на Бахамските острови се казва, че „съгласно Закона за нашата екстрадация“ г-н Банкман-Фрийд ще бъде държан в ареста.По-рано тази вечер бахамските власти арестуваха Самуел Банкман-Фрид по искане на правителството на САЩ въз основа на запечатано обвинение, подадено от SDNY [Южен окръг на Ню Йорк]. Очакваме да пристъпим към разпечатване на обвинителния акт сутринта и ще има още какво да кажа по това време", каза в туит офисът на американския прокурор в Манхатън.

Банкман-Фрийд трябваше да свидетелства пред Конгреса на САЩ във вторник за колапса на FTX. Сега обаче той няма да може да извърши това, според конгресмена Максин Уотърс, която каза в изявление, че е била изненадана да чуе, че той е бил арестуван. Адвокатът на г-н Bankman-Fried не отговори веднага на искане на BBC за коментар.

FTX, собственикът и операторът на борсата за криптовалута FTX.COM, е основана през 2019 г. от Банкман-Фрид, бивш търговец на Уолстрийт, и бивш служител на Google Гари Уанг. Тя стана втората по големина крипто борса в света, търгувайки около $10 милиарда криптовалути на ден.

Но на 11 ноември FTX подаде молба за защита от фалит, след като потребителите изтеглиха $6 милиарда от платформата за три дни и конкурентната борса Binance се отказа от спасителна сделка. В същото време г-н Bankman-Fried подаде оставка като главен изпълнителен директор на FTX. Сривът на FTX дойде по време на бурна година за индустрията на криптовалутите. Тази година Биткойн загуби повече от 60% от стойността си, докато други криптовалути също се сринаха.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама