Съветник на президента: Между Борисов и Радев има поносимост

11:19, 14 дек 22 / Политика 25 2659 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Между президента Румен Радев и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов има поносимост. Това посочи пред БНТ проф. Александър Маринов, председател на стратегическия съвет към президента и съветник на служебния премиер Гълъб Донев в отговор на въпрос дали общият враг между тях - ПП - ги е превърнал в някакъв вид съюзници. 

Има доста срещи между президента и Борисов последните няколко месеца

„Сърби ме да се пошегувам, че се срещат дегизирани в Борисовата градина през ден, както твърдят Петков и Василев. Няма студен мир. Има една поносимост“, заяви Маринов, цитиран от „Сега“

Пряката причина за тази поносимост според него е, че ГЕРБ са променили враждебността и арогантно си отношение към президента, а „когато един опонент не те напада грубо, ти също не му отвръщаш решително". „Принципните различия между президента и въобще служебния кабинет с модела на управление си остават. Те не са забравени. Има и още една причина - ГЕРБ от година и половина не са във властта и е логично тези, които са във властта, да носят по-голяма отговорност“, посочи проф. Маринов. 

По думите му не е непременно нужно да има някаква сделка между Борисов и Радев. „Ако сега Бойко Борисов се обади и каже, че навън е тъмно, защото слънцето е залязло, няма да му възразя. Има факти от действителността, които не могат да се оспорват и понякога съвпадащите констатации не бива да се тълкуват като съглашателство и съюз. И не са“, заяви той. 

Маринов коментира и шансовете за подкрепа на кабинета „Габровски“, които според него са минимални. По думите му за предложените министри в проектокабинета на проф. Николай Габровски могат да се кажат и добри, и лоши неща, а единственият шанс да се излъчи редовно правителство е с програмен кабинет, включващ неизявени политически лица. 

„Това е правителство, което е по неизбежност с кратък хоризонт, което трябва да свърши определени неща. Няма условия такъв тип правителство в тази политическа ситуация и при тези трудни условия да изкара дълго време. Това не е реалистично. Математически може да мине само с трик с кворума - ако приемем заявленията на другите партии за чиста монета. Но дори да мине, това правителство ще бъде на ръба на оцеляването. Аз не виждам в днешния парламент единна воля и отговорност, която да отиде отвъд сметките за предстоящи предсрочни избори“, заяви още проф. Александър Маринов.

Според съветника на служебния премиер всички мандати са с малък шанс, като шансовете за излъчване на редовно правителство намаляват прогресивно от първия към третия. 

Бъдеще

„Не съм от почитателите на ГЕРБ, но в дадения случай разсъждавам обективно - ГЕРБ изиграха този епизод умело политически. Тяхното послание към избирателите е към по-широката периферия от избиратели. Изведнъж няма да могат да излязат от изолацията, но това е стъпка“, коментира той.

Проф. Маринов заяви, че не споделя тезите, че проф. Габровски си е направил морално и политическо харакири, съгласявайки се да бъде номиниран за премиер от ГЕРБ. „В очите на някои, които патологично не могат да понасят ГЕРБ, това е така. Но проф. Габровски даде важен урок - ако смятаме, че в бъдеще тези партийни неутрални, авторитетни хора ще са ключова роля към съставянето на работещи правителства, тези хора трябва да получат някакъв пример. Проф. Габровски се осмели, той си дава сметка какво може да последва за него. В края на краищата такова нещо трябва да се случи с нечий мандат. Аз не виждам в България партия, която да е цялата в бяло“, заяви той. По думите му всеки сериозен професионалист, който иска да се занимава с политика, има свое минало. „Ако вземем абсолютно неизвестни хора, има риск да попаднем на нещо, което преживяхме последните месеци“, заяви той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 15:21, 14 дек 22

Явно дрона си е сеършил работата

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама