ПП и ДБ ще предложат кабинет на малцинството

17:40, 14 дек 22 / Политика 25 2256 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

С „Демократична България“ ще предложим кабинет на малцинството, ако има гаранции, че той може да си свърши работата. Това обяви по-рано днес съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев след отхвърлянето на проектокабинета на Николай Габровски.

„България има нужда от отговорно и редовно правителство, което да преведе страната през предизвикателствата и да продължи да гради – за хората. Страната има нужда от правителство, което е готово да поеме политическата отговорност за своите действия, да застане с истинското си лице пред българските граждани и да работи решително за техните интереси и нужди“, заявиха от ПП в съобщение до медиите по-късно. 

С втория мандат „Продължаваме промяната”, с подкрепата на „Демократична България”, сме готови да предложим правителство на малцинството с ясни приоритети и гаранции, които да покажат дали парламентарно представените партии са готови да работят и да решават проблемите на хората или преследват други цели.

Радев: С кабинета „Габровски“ ГЕРБ заложиха на амнезията на българите

В тези условия и без да нарушаваме обещанието, което дадохме на избиратели си, да не влизаме в задкулисни уговорки, осъзнаваме, че правителство на малцинството трудно би могло да съществува и да работи успешно", пишат от партията. 

От ПП настояват и в бюджета за 2023 г. да залегне ново увеличение на пенсиите, увеличение на данъчните кредити за младите семейства, вдигане на минималната работна заплата, както и заплатите на учителите, лекарите и медицинските сестри, при спазване на 3% бюджетен дефицит.

Да се приемат законопроектите по Националния план за възстановяване и устойчивост, които да бъдат разгледани приоритетно и при възможност в скъсени срокове с цел навременно усвояване на полагащите се на България евросредства. И за приоритетно разглеждане на внесените законови предложения за намаляване на административната тежест за бизнеса.

От партията на Петков и Василев искат и да се приемат промените в НПК и ЗСВ, свързани с механизма за разследване на главния прокурор и подобряване на досъдебното производство; в законопроекта за КПКОНПИ с разследващи функции и ръководство, което се предлага от МС и се избира от НС. Както и да се приеме ветото на президента върху ремонта на Изборния кодекс. 

Тяхна цел е и Шенген през 2023 и влизане в Еврозоната през 2024 г. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Петър 18:04, 14 дек 22

ДБ особено при всеки следващи избори стават все по-голямо малцинство в парламента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама