Украйна обвини Русия, че планира мащабна сухопътна операция догодина

09:35, 16 дек 22 25 2239 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Двама души, един от които служител на Червения кръст, бяха убити при руски обстрел срещу южния украински град Херсон. Заради атаката напълно е прекъснато електричеството.

Украйна обвини Русия, че планира мащабна сухопътна операция в началото на новата година.

Въпреки унизителното изтегляне на руските сили от Херсон през ноември градът остава в обхвата на руските оръжия. След поредна атака Херсон е изцяло без ток, съобщи губернаторът на областта Ярослав Янушевич.

Миряна Сполярич – ръководител на Международния комитет на Червения кръст, обяви, че един от служителите на хуманитарната организация в Украйна е убит при руските нападения.

Назначените от Москва власти в окупирания град Донецк съобщиха, че са били подложени на един от най-масираните обстрели през последните години от украинската армия. Убит е един човек.

Върховният комисар по правата на човека към ООН Фолкер Тюрк заяви, че има доказателства, че руската армия е екзекутирала 441 цивилни в периода от началото на войната в Украйна на 24 февруари до 6 април.

Продължават тежките сражения и в района на град Бахмут на изток.

Главнокомандващият украинската армия генерал Валерий Залужни заяви пред британското издание „Икономист“, че се очаква нова руска атака срещу Киев в първите месеци на 2023 година. По думите му Русия подготвя 200 000 нови войници, които да прати в Украйна, съобщи БНР. 

Путин отива в Беларус 

Базираният в Съединените щати Институт за изследване на войната съобщава, че Русия засилва военното присъствие в Беларус през последните седмици, но няма индикации, че самите беларуски сили се готвят за инвазия.

Във Вашингтон Пентагонът обяви, че разширява обхвата на тренировъчните мисии за украинската армия. В Германия ще бъдат обучавани до 500 души месечно. 

Руският президент Владимир Путин ще посети Беларус в понеделник за разговори със своя колега и съюзник Александър Лукашенко, предаде АФП, позовавайки се на съобщение от кабинета на беларуския лидер. В него се посочва, че двамата ще проведат дискусии в Двореца на независимостта, офиса на Лукашенко, в Минск по време на „работното посещение“ на Путин.

Визитата след 10 месеца от руската офанзива в Украйна, която беше предприета от няколко посоки, включително територията на Беларус.

Минск каза, че двамата ще разговарят на четири очи, както и по-широки преговори с техните министри относно „беларуско-руската интеграция“. Москва и Минск се ангажираха с редица програми за по-задълбочено икономическо и отбранително сътрудничество.

В изявлението се казва, че „президентите също така ще дадат приоритет на въпросите за сигурността и ще обменят мнения за ситуацията в региона и света“, но без да се споменава Украйна.

Лукашенко, който е на власт от 1994 г., многократно е заявявал, че не възнамерява да изпраща беларуски войски в Украйна.

За последно Путин посети Беларус през лятото на 2019 г.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама