БНБ не разполагала с хартия за машинното гласуване, няма време и да я осигури

10:43, 16 дек 22 25 2009 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

БНБ не разполага с хартия за машинното гласуване, няма време и да я осигури. Това съобщи депутатът от „Демократична България“ Божидар Божанов, позовавайки се на становище на печатницата на Българската народна банка (БНБ), изпратено до Комисията по електронно управление и информационни технологии в 48-ото Народно събрание.

Председателят на комисията Калина Константинова е попитала „Печатница на Българската народна банка“ АД за възможността за осигуряване и доставка на хартия за отпечатване на бюлетини от машинно гласуване. От печатницата посочват, че не са запознати с предвидените промени в Изборния кодекс и не са имали никакво отношение към машините за гласуване и изискваната за тях хартия, пише „Сега“.

„За да отговорим професионално на поставените от Вас въпроси е необходимо да получим подробна информация относно параметрите на специализираната хартия с допълнителна защита, необходима за машините за гласуване и вградените в тях принтери, а именно: вид на хартията, начин на отпечатване от машинния принтер, изискуеми параметри съгласно спецификацията на машините за гласуване; грамаж на хартията; ширина на ролката; максимална дължина на ролката; диаметър на шпулата; необходимото количество ролки при провеждане на избори. След получаване на необходимата спецификация на хартията бихме могли да определим възможността за полагане на защита, както и да направим запитване за доставка към световни и/или европейски производители на изискваната съгласно предвидените промени в Изборния кодекс специализирана хартия. Моля да имате предвид, че предоставянето на оферта от производител на хартия отнема не по-малко от две седмици, а сроковете за самото й производство варират между четири и осем месеца. Не на последно място бихме искали да Ви информираме, че „Печатница на БНБ“ АД към настоящия момент не разполага с оборудване за разширяване на малки ролки, с оглед на което при потвърдена възможност от страна на производител за производство и доставка на хартия с указаните от Вас параметри, ще бъде необходимо „Печатница на БНБ“ АД да използва подизпълнител, съгласно предвидената в сега действащия Изборен кодекс възможност“, се посочва в документа.

Според Божидар Божанов това означава, че ако ветото, наложено от президента Румен Радев върху част от промените в Изборния кодекс, бъде преодоляно, „може да няма машинно гласуване“. Междувремнно правната комисия в парламента снощи отхвърли ветото на Радев с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП.

„Ако ГЕРБ, БСП и ДПС искат да премахнат машините, нека го кажат, а да не се крият зад благовидни твърдения за право на избор, което всъщност отнемат“, добави Божидар Божанов във Facebook. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама