Прокуратурата разследва БНО „Шипка“ за противодържавна дейност

12:09, 16 дек 22 25 2208 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Софийска градска прокуратура извършва проверка за евентуално извършено престъпление против Републиката.

На 12.12.2022 г. е получен сигнал в прокуратурата, в който се излагат твърдения за евентуално извършени престъпления по Глава първа от Особената част на Наказателния кодекс – „Престъпления против републиката“. В сигнала се твърди, че дейността на Военен съюз – Българско народно опълчение „Шипка“ е противодържавна.  

Сигналът за извършено престъпление от общ характер е разпределен на случаен принцип на прокурор от Софийска градска прокуратура. На 13.12.2022 г. наблюдаващият прокурор с постановление е възложил на Държавна агенция „Национална сигурност“ да извърши проверка по случая. След приключване на проверката наблюдаващият прокурор ще извърши преценка дали има достатъчно данни за извършено престъпление.   

„Когато престъпниците са се превърнали във власт, а държавата в престъпник, правото да бъде съдия принадлежи на всеки български гражданин!“, са написали от Военния съюз – БНО „Шипка“ на страницата си във Facebook, която има малко над 28 хил. последователи.

Сигнали срещу дейността на паравоенната организация „Шипка“ има от години. Още през 2016 г. БХК с официално писмо до институциите поискаха тази организация да бъде проверена и закрита. В сигнала се предупреждаваше и за „Български воински съюз „Васил Левски“. БХК тогава заяви, че двете дружества създават тайни и военизирани структури, които си поставят за цел да извършат престъпления (опит за преврат, бунт или въоръжено въстание за събаряне на властта), като данните им се базираха на открити източници - сайтовете и Фейсбук страниците на организациите, видеа в мрежата, пише „Сега“.

„На сайта си те проповядват, че „институциите са до толкова неграмотни и корумпирани, че действат като вътрешен враг и разложител на държавата и така извършва ГЕНОЦИД над народа“, което пораждало „задължение на национална съпротива и въстание“. Според тях, ако „народът САМ не се самоорганизира в ОПЪЛЧЕНИЕ […], е обречен“. Твърдят, че е нужно „освобождение на Отечеството“ от „престъп[ния] модел за партийно олигархично управление“. Обявяват „мобилизация“ и набират доброволци за организирана от тях „стрелкова подготовка“. Обявено е и създаването на „подразделение за специални операции и антитероризъм“", посочваха от организацията.

БНО Шипка и „Български воински съюз „Васил Левски“ добиха особена публичност около скандал с протестиращи срещу посещението на руската прокремълска рокерска група „Нощни вълци“ на Владимир Путин в Бургас отново през 2016 г, както и с активното си участие през 2015 г. когато се сформираха хайки за задържане на бежанци, пресичащи българо-турската граница. После от „Шипка“ твърдяха, че нямат нищо общо с „Нощните вълци“. Тяхната дейност беше особено активна в Североизточна и Югоизточна България.

БНО „Шипка“ и съюзът „Васил Левски“ бяха цитирани и в искането за уволнението на Гешев, внесено от Надежда Йорданова, докато беше министър на правосъдието. Йорданова откри бездействие на главния прокурор при съществуването от години на тези паравоенни организации в България, които абсолютно необезпокоявано развиват дейност и се обучават от руски военни инструктори. На този фон прокуратурата има програма за сътрудничество с руската прокуратурата (в ЕС такава има само още Унгария). Близкото сътрудничество и черпене на челен опит, започнато от Сотир Цацаров, продължава и при Гешев. И това буди безпокойство като се има предвид какви са действията на днешната руска прокуратура и пренебрежителното й отношение към правата на човека, пишеше още в искането за уволнение на главния прокурор.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама