Руските сили атакуваха Киев с дронове

10:39, 19 дек 22 25 1812 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова
Столицата на Украйна бе атакувана в понеделник с дронове, съобщи военната администрация на Киев. Властите предупредиха жителите на града, че трябва да бъдат готови да се укрият на сигурно място, съобщи Франс прес.

„Врагът атакува столицата“, написа администрацията в Телеграм. Според Асошиейтед прес киевската администрация е открила над града повече от 20 безпилотника. Същевременно е съобщила за най-малко 15 свалени дрона и за улучен критичен инфраструктурен обект, без да съобщи подробности. УНИАН пише за две експлозии в столицата.

Градските власти уточниха, че руските сили отново използват за нападението срещу Киев ирански дронове „Шахед“, както и през последните седмици, пише БТА.
 
Администрацията обяви за пръв път въздушна тревога в 01:56 ч. местно време (23:56 ч. по Гринуич) и тя трая малко над три часа. За втори път тревога бе обявена в 05:24 ч. (03:24 ч. по Гринуич) и отменена след половин час. Препоръчва се гражданите, щом чуят сирените, да потърсят укритие. 

Зеленски: Подготвени сме са всички сценарии

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че защитата на границите на Украйна е „постоянен приоритет“ и че страната му е готова за всички възможни сценарии с Русия и съюзничката ѝ Беларус, предаде Ройтеrс.

„Защитата на нашата граница както с Русия, така и с Беларус, е наш постоянен приоритет“, заяви Зеленски в нощното си видеообръщение. Ние се подготвяме за всички възможни отбранителни сценарии“, добави той.

Коментарът му идва в навечерието на посещение в Беларус на руския президент Владимир Путин на фона на дискусии за възможна нова офанзива от страна на Москва и предположения, че тя би могла да дойде откъм Беларус, отбелязва агенцията.

В обръщението си Зеленски отправи нов призив към западните страни да осигурят на Украйна ефективни въздушна отбрана. Той също така каза, че силите му държат под контрол град Бахмут в Източна Украйна, където се водеха едни от най-ожесточените боеве.

Той каза още, че е възстановено електричеството на още три милиона украинци след последните руски атаки срещу инфраструктурата, с което общият брой на гражданите с възстановено електроснабдяване е достигнал девет милиона през последните два дни. Електроснабдяването беше възстановено за още три милиона украинци. Плюс шест милиона вчера. Това означава, че след терористичните атаки в петък вече имаме резултат за над девет милиона души“, посочи украинският президент.

Русия изстреля множество ракети срещу енергийната мрежа на Украйна в петък, като уби най-малко трима души и повреди девет енергийни съоръжения.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама