Украйна се похвали с български противотанкови гранатомети

12:04, 20 дек 22 25 1895 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Силите за териториална отбрана на Украйна вече са оборудвани с български противотанкови оръжия,  съобщава БНТ,  като се позовава на публикация на украинския сайт Мілітарний и на съобщение на териториалната отбрана във Facebook. Демонстрация с новопридобитите противотанкови гранатомети е направена на 17 декември.

От съобщението обаче не се разбира дали тези оръжия са част от военната помощ за Украйна, гласувана от Народното събрание преди дни, или са частни доставки.

Този вид оръжия са предназанечи за унищожаване на танкове, самоходни артилерийски системи и други бронирани машини. От бригадата посочват, че с новите оръжия украинските противотанкови подразделения са оттренирали и демонстрирали способности за унищожаване на бронирани машини на врага и жива сила. От министерството посочват, че противотанковите оръжия са били оборудвани със специални оптични системи, както и с български снаряди и експлозиви, които също са били доставени. Този тип оръжия могат да унищожават силите на врага в укрития и тухлени сгради посочват от Министерството на отбраната на Украйна.

Според производителя, който от украинското министерство на отбраната посочват като завод „Арсенал“, тези снаряди могат да пробиват бронировка от 300 милиметра и да поразяват цели на разстояние 1,3 километра. Противотанковите оръжия също са произведени от „Арсенал“ в България.

От МО на Украйна посочват още, че друг тип български протвотанкови оръжия също са влезли на въоръжение в украинската армия. България окончателно взе решение за оръжейни доставки към Украйна миналия петък. За БНР от Министерството на отбраната коментираха, че изпращането на военна помощ ще стане, след като взетото от парламента решение бъде обнародвано в „Държавен вестник“.

България е дала 448 млн. лв. хуманитарна помощ на Украйна

Българският министър на отбраната Димитър Стоянов е в Киев, стана ясно снощи от пост в социалните мрежи на украинския министър на отбраната Олексий Резников.

„За мен е чест да приветствам министъра на отбраната на Република България Димитър Стоянов в Украйна. Благодаря за решението на България да предостави помощ. Очакваме с нетърпение по-нататъшното развитие на сътрудничество в областта на отбраната“, написа Резников. 

Ден по-късно българското министерство на отбраната, че Димитър Стоянов и бил на „работно посещение в Киев по покана на неговия колега министъра на отбраната на Украйна Олексий Резников“. Сред обсъдените теми са военната и военно-техническата помощ, която България предстои да предостави, националният принос в тренировъчната мисия на Европейския съюз EUMAM, българската подкрепа за възстановяването на Украйна и перспективите ѝ за европейска интеграция, пишат от българското министерство на отбраната.

„Бих искал да благодаря за възможността да обсъдим по-нататъшното двустранно сътрудничество. България категорично подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници. Страната ни не признава анексирането на суверенни украински територии. Имаме отлични двустранни отношения, основани на дълбоки исторически и културни връзки с украинския народ“, заявил министър Димитър Стоянов.

Той подчертал, че от началото на руската въоръжена агресия България е предоставила хуманитарна помощ на Украйна в размер на 448 млн. лева. Българското Министерство на отбраната предостави хуманитарна помощ от 2000 каски и 2000 бронежилетки, 350 броя медицински комплекти, 5000 комплекта зимни дрехи и 5000 чифта зимни обувки.

Предстои България да предостави безвъзмездно въоръжение, техника и боеприпаси, както и принос към тренировъчната мисия на Европейски съюз EUMAM, посочват още от военното министерство. 

Предвижда се участие на до 50 български военнослужещи за обучение за въоръжение и техника, на територията на държави членки на ЕС и/или в България. Петима български военнослужещи ще бъдат командировани в Звеното за военно планиране и провеждане на военни мисии на ЕС в Белгия, както в Общовойсковото командване по подготовката в Полша и/или в Специализираното командване по подготовката във Федерална Република Германия. Предлага се и всяка година до 60 бойни санитари от украинските въоръжени сили да се подготвят на наша територия.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 16:27, 20 дек 22

Много е важно чия страна ще вземеш - както за настоящето, така и за бъдещето. За съжаление, някои мислят само за днешния ден ...

2 Анонимен 21:41, 20 дек 22

Кои са войнолюбците г-н Президент

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама