Соня Йончева се завръща с Хендел

13:15, 21 дек 22 / Култура 25 2746 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Световноизвестното българско сопрано Соня Йончева се завръща на българска сцена с концерна програма „Хендел“ и Фестивалния оркестър „Изкуството на барока“ на 12 и 15 април 2023 г. в зала „България“.

Продуцент на концерта е нейната компания SY11, с която Йончева организира спектакъла в Античния театър в Пловдив и мащабния концерт с Пласидо Доминго пред Храм-паметника „Свети Александър Невски“ в София. Специален гост ще е Зафира Костова, която е създател на фестивала „Изкуството на барока“.

5000 аплодираха Соня Йончева и Пласидо Доминго

След серия от успешни концерти и участия в оперни спектакли в „Ла Скала“, Ковънт гардън, Театро „Роял“ в Мадрид, Йончева се обръща към старата си страст - бароковата музика. Последният й рецитал с творби на Хендел тя представи с голям успех в Двореца „Версай“ в Париж. 

Известният френски музикален критик Пол Фурие отбелязва: „Гласът на Соня Йончева е толкова мощен, колкото и овладян. След час и двадесет минути музика сопраното изглежда толкова свежо, колкото и в първите минути на концерта, а след това, заслужено се наслаждава на аплодисментите на публиката“.

В програмата на софийските си концерти Соня Йончева включва произведения на Хендел ,Пърсел, Рамо и други.

Овации за своя бароков репертоар Йончева получава още като студентка в Консерваторията в Женева. Вокалните й качества и артистичност са забелязани от Уилям Кристи, който я кани за съвместен проект. Вторият й солов албум с барокова музика е сред най-продаваните в света за 2017-2018 и печели престижни награди, сред тях и „Еко“ в Германия.

В новата си програма Йончева е включила арии на Клеопатра и Алчина.

В момента певицата е в Ню Йорк, където предстои през януари 2023 г. в Метрополитън премиерата на операта „Федора“ с нейно участие.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама