Стартираха първите VoLTE услуги в роуминг от български телеком

14:05, 21 дек 22 25 1228 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

А1 е първият телеком в страната, който предлага услугата за разговори по 4G/5G мрежа или VoLTE в роуминг. Тя вече е достъпна за клиентите, които са в роуминг в Австрия и ползват мрежата на А1 Австрия. А1 постепенно ще добавя нови дестинации, а плановете на компанията са да предложи VoLTE роуминг в САЩ в началото на 2023 година.

VoLTE е съкращение на Voice over LTE („глас по LTE/4G“), което означава, че разговорът се осъществява по 4G или 5G мрежа чрез пакети от данни. По този начин се предава до 6 пъти повече информация в секунда в сравнение с 2G и 3G мрежите, които традиционно се използват за пренос на глас.

За потребителите това означава, че могат да се свързват много по-бързо и да водят разговори с HD и HD+ качество, където разликата в отчетливостта на всяка дума е чувствителна. VoLTE неутрализира и един от недостатъците на старата технология, а именно, че по време на разговор смартфонът трябва да премине в 3G режим, което прави мобилния интернет значително по-бавен. Услугата позволява едновременното провеждане на разговори и 4G/5G връзка с интернет, което е особено полезно в днешно време, когато смартфонът често се ползва за hotspot или пък за сърфиране в интернет и телефонен разговор по едно и също време.

Стартирането на VoLTE в роуминг е естествено развитие на мобилните услуги в индустрията. Световната тенденция е за постепенно освобождаване на честотен ресурс и спиране на по-старите поколения мобилни мрежи като 2G и 3G през следващите няколко години. Този процес прави VoLTE не само полезна, но и все повече необходима услуга, защото в близкото бъдеще, това ще бъде основният начин за провеждането на разговори.

VoLTE разговорите се таксуват стандартно, няма допълнително заплащане и не изразходват включените мегабайти на максимална скорост от тарифния план. Услугата е достъпна за всички клиенти на договор, които разполагат със съвместимо устройство и SIM карта. Веднъж активирана, услугата ще работи както в България, така и в страните, където VoLTE роуминг се поддържа. Към настоящия момент VoLTE роуминг се поддържа от всички модели на Samsung, които имат ъпдейт до Android 12 (от S10); всички модели след iPhone 7 с операционна система iOS 15 или по-нова; моделите на Motorola от Edge20 включително (юли 2021 г.) и по-новите смартфони на марката; високия клас модели на Huawei след Mate10 (2017 г.) – сериите Mate и P.

А1 съветва всички клиенти, които ще пътуват през празниците, да проверят своите роуминг условия и да изберат най-изгодния план за техните нужди, така че да останат свързани със своите приятели и близки докато са в чужбина. Тази информация е налична по всяко време от приложението Моят А1 и неговата уеб версия на A1.bg.

По-рано тази година А1 представи нов иновативен тарифен план A1 Roaming Revolution с преференциални цени в над 130 дестинации на 6 континента и направи общуването в роуминг значително по-достъпно за своите клиенти. В стандартната тарифа на А1 цените на минута и мегабайт трафик за страните от Западните Балкани и Турция бяха намалени с до 96%, драстично падна и цената на комуникацията в роуминг в други държави извън ЕС, а за Великобритания бяха въведени специални условия след Брекзит.

Повече информация можете да намерите на www.a1.bg/rr за частни клиенти и www.a1.bg/brr за бизнес клиенти.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама