Договорено е приемането на България в Шенген през октомври

12:18, 21 дек 22 / Политика 25 2131 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Има поет ясен ангажимент за приемането на България в Шенген през октомври 2023 година. Това каза министърът на правосъдието Крум Зарков в сряда пред Нова телевизия. По думите му срокът е договорен по време на заседанието на Европейския съвет в Брюксел миналата седмица.

Радев е убеден, че следващата година България ще влезе в Шенген

Зарков коментира, че за първи път България има конкретен срок за Шенген, което е „резултат от интензивната работа на служебния кабинет в последните седмици и силен международен авторитет в лицето на президента Радев“.

Крум Зарков каза още, че сега всичко зависи от работата на парламента и приемането на няколко реформи, които са свързани с върховенството на закона. Според министъра страната ни не бива да се притеснява от докладите, които Нидерландия очаква, свързани с механизма за наблюдение. 

„Не бива да се притесняваме от тези доклади. По т.нар. „хоризонтален механизъм“ има доклади всяка година и те не се само за България. Тези доклади сами по себе си не трябва да ни плашат, ние сме изпълнили ангажиментите си“, обясни Зарков.

Членството на България в Шенген бе блокирано от Австрия и Нидерландия, а Румъния бе спряна само от Австрия. С единодушно решение от януари пълноправен член на зоната за свободно придвижване става Хърватия. Нидерландия иска Европейската комисия да направи още един доклад за България по Механизма за сътрудничество и проверка, въпреки че мониторингът бе спрян в края на 2019 година, припомня Mediapool.

В Австрия политическите партии са разделени и има критики срещу официалното решение на Виена да спре България и Румъния. Австрия обвързва своето съгласие за разширяване на Шенген с прилагането на свой план от пет точки, сред които е и укрепване на опазването на външните граници. Австрийският канцлер Карл Нехамер държи и на строителството на много по-сигурна стена по българо-турската граница, чиято стойност се оценява на 2 милиарда евро. Австрия настоява стената да бъде платена от ЕС, докато Европейската комисия е против този проект. Според българските власти с Нидерландия диалогът е по-труден.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама