Обзор: събитията, белязали 2022

15:00, 31 дек 22 / Свят 25 1809 Шрифт:
Автор: Георги Павлов

2022 г. бе изпълнена с драматични и неочаквани обрати. От войни и политически кризи до нов вирус и смъртта на световни лидери, 2022 г. ще бъде запомнена като една от най-турбулентните години на новото десетилетие. Ето няколко важни акцента от годината:

Определено най-важното събитие за 2022 г. бе Руската инвазия в Украйна. Несигурна във връзка с нарастващата близост на Украйна с членовете на НАТО, на 24 февруари Русия стартира т.нар. "специална военна операция", в опит да наложи "демилитаризация и денацификация на Украйна". Благодарение на войната светът се бори с прекъсване на доставките, ценови шокове и недостиг на храна. Тъй като хората продължаваха да се надяват на прекратяване на огъня, 2022 г. завърши с мрачна перспектива за това. Прочетете повече за войната в нашата ретроспекция тук.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Почина кралица Елизабет II – най-дълго управлявалият британски монарх.

На 8 септември, в замъка Балморъл, почина кралица Елизабет II. Смъртта ѝ сложи край на най-продължителното управление в историята на Обединеното кралство и едно от най-дългите управления на държавен глава изобщо. Елизабет II, която става кралица след смъртта на баща си крал Джордж VI на 6 февруари 1952 г., управлява 70 години - седем години повече от кралица Виктория. Смъртта ѝ настъпи на 96, причинена от различни заболявания свързани със старостта.

Кралица Елизабет II е известна като един от "най-готините" британски монарси. Кралицата бе иконична и сериозна фигура с изяви от типа на това да служи като механик и шофьор на камион през последните месеци на Втората световна война (като принцеса) до това да се присъедини към Даниел Крейг като Джеймс Бонд в комедиен скеч на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Убийството на Шиндзо Абе  

Бившият министър-председател на Япония Шиндзо Абе бе прострелян по време на политически обращение на улицата в Нара. Абе беше транспортиран с медицински хеликоптер до болницата на Медицинския университет в Нара, където бе обявен за мъртъв. Заподозреният, 41-годишният Тецуя Ямагами бе арестуван на място за опит за убийство; по-късно обвинението бе преквалифицирано в убийство, след като Абе бе обявен за мъртъв.

Ямагами сподели на следователите, че застрелял Абе във връзка с неприязън, която изпитвал към Църквата на Обединението (ЦО) заради фалита на майка му през 2002 г. Абе и семейството му имали политически връзки към ЦО. Предполагаемият мотив предизвика нов интерес от страна на японското общество и медиите във връзка с критиките срещу предполагаемата практика на ЦО да притиска вярващите да правят прекомерни дарения.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Илон Мъск купи Туитър

След съдебен процес, милиардерът закупи Twitter за $44 милиарда през октомври. Ексцентричният бизнес магнат пое контрола над Twitter на 28 октомври, след като уволни главните мениджъри - главния изпълнителен директор Параг Агарвал, финансовия директор Нед Сегал и ръководителя на отдела за правна политика, доверие и безопасност Виджая Гаде.

Оглавяването на Twitter от Мъск бе последвано от множество противоречиви действия, връщане на стари профили, нови политики за речта на омразата, закриване на профили на журналисти и съвсем наскоро – обявление, че ще предаде позицията си като глава на Twitter на друг, стига да има такъв, който той смята за достоен.

Рекордният трети мандат на Си Дзинпин

На 23 октомври, Си Дзипин затвърди мястото си в историята като най-влиятелния лидер на страната след Мао Дзъдун, след като бе преизбран за безпрецедентен трети мандат като генерален секретар на Китайската комунистическа партия (ККП) и по подразбиране - президент на страната.

Издигането на Си като президент на Китай, лидер на ККП и ръководител на армията, с перспективата да управлява пожизнено, се възприема с тревога и загриженост. Така еднопартийната държава постепенно се превръща в държава с един лидер.

С възхода на Дзинпин се увеличиха и враждебните отношения на Китай с държавите от Азиатско-тихоокеанския регион, включително Индия. Китай също така отказа да заеме по-строга позиция спрямо Руската инвазия в Украйна. Си Дзинпин отказва да подобри отношенията на държавата със Запада.

Бразилия зави наляво

Световната политика, която в продължение на няколко години бе по-скоро дясно ориентирана, отново започна да клони наляво. След победата на демократите в САЩ през миналата година, най-решаваща от левите победи през 2022 г. беше тази на Луис Инасио Лула да Силва в Бразилия на 30 октомври, слагайки край на изпълнения с противоречия мандат на крайно десния лидер Жаир Болсонаро.

Драматично, Лула да Силва се преобрази затворник в президент само за три години. Той беше вкаран в затвора през април 2018 г., след осъждане за корупционен скандал. След като престоя в затвора около година и половина, той бе освободен през 2019 г., когато Върховният съд на Бразилия установи, че предишният съдия по делото е бил пристрастен, отменяйки присъдата му.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Населението на земята вече наброява 8 милиарда – ООН обяви, че най-голям принос за това има Индия, добавяйки 177 милиона към крайния резултат. Населението на света се увеличи с един милиард души за 11 години, като растежът постепенно се забавя. Според ООН за достигането на девет милиарда души може да са необходими 15 години, а до 2080 г. не се очаква броят им да достигне 10 милиарда.

Новината разтревожи еколози и икономисти от цял свят.

При увеличението от 7 на 8 милиарда души около 70 % от добавеното население е в страни с ниски и средни доходи. За увеличението от 8 на 9 милиарда се очаква тези две групи да представляват над 90% от световния растеж, сподели ООН.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама