Как Китай се справя с недостига на лекарства в ситуацията на Covid

15:09, 22 дек 22 25 1187 Шрифт:
Автор:

Местните версии на Tylenol и Advil са почти невъзможни за намиране в дрогериите в цялата страна, подклаждайки гнева и притеснението от липсата на основни медицински консумативи. Колективното безпокойство се повиши, след като множество публикации в държавните медии започнаха да гърмят с фразата: „Всеки е отговорен първо за собственото си здраве“, съобщават от CNN.

За да успокоят паническото купуване, регионалните правителства въведоха необичайни мерки за ограничаване на продажбите и увеличаване на предлагането на популярни лекарства против треска. Някои области прибягнаха до ограничаване на количеството лекарства за продажба.

От вторник повече от 500 аптеки в Джухай, пристанищен град в Южен Китай, обещаха „непрекъснато да доставят“ редица лекарства за понижаване на температурата, включително ибупрофен, според изявление на общинското правителство. Има обаче строги ограничения за това какво могат да купуват жителите. Те могат да изберат само една форма на конкретно лекарство против треска, например течна или таблетна форма на ибупрофен. Покупките са строго ограничени до максимум шест таблетки или 100 милилитра (3 унции) течност на клиент. И това е за цялата седмица.

Нанкин, исторически град в Източен Китай, обеща да осигури ежедневни доставки на лекарства против треска. Но не уточнява вида на лекарството или общата предоставена сума, която трябва да бъде разделена за продажба между 150 дрогерии. Всеки клиент може да закупи само шест хапчета на ден. В централната провинция Хубей лекарственият регулатор казва, че местните аптеки могат да позволят на всеки клиент да закупи не повече от три дни ибупрофен или парацетамол.

Политиките за нормиране предизвикаха смесени отзиви в Weibo, китайската версия на Twitter. Някои потребители нарекоха мерките „възмутителни“, но други казаха, че могат да помогнат за „предотвратяване на натрупването“ на лекарства.

Китай е един от най-големите производители в света на фармацевтични продукти и суровини, използвани за производството на лекарства. От най-северната провинция Хейлундзян до най-южния остров Хайнан, десетки компании в големите китайски фармацевтични центрове заявиха тази седмица, че „полагат всички усилия“, за да разширят производството на лекарства против треска и антивирусни лекарства.

В югозападната провинция Съчуан правителството обяви спешни мерки в понеделник, разрешаващи изплащания до максимум един милион юана ($143 160) на компания, за да им позволи да увеличат производството на продукти, свързани с Covid.

Голяма китайска фармацевтична компания заяви тази седмица, че очаква недостигът на лекарства за треска да намалее скоро, след като производителите увеличат производството.

Настоящият недостиг трябва да бъде смекчен до два месеца. С намесата и регулирането на държавата това може да бъде придвижено напред“, се казва в изявление на Honz Pharmaceutical.

Базираният в Хайкоу производител на лекарства заяви, че има „краткосрочен“ недостиг на лекарства за температура и настинка, най-вече поради натрупване. Но има увеличени обеми на пратки и недостигът трябва да бъде решен бързо, добави компанията.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама