Държави ще искат PCR тестове за пристигащите от Китай

09:15, 29 дек 22 25 2112 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Държави по света въвеждат отново задължителни тестове за COVID за пристигащите от Китай. Решението е взето, след като Китай реши да облекчи рестрикциите в пределите на страната, но там рекордно много хора са заразени с коронавируса сега, предаде БТА.

Италия реши да въведе задължителни тестове за COVID-19 за всички пътници, които идват от Китай, предадоха световните агенции. САЩ от 5 януари ще искат отрицателни тестове за всички пътници от Китай, пристигнали със самолет. Подобни мерки се въвеждат oще от Индия, Япония, Малайзия и Тайван.

Китай от своя страна отменя изискванията за PCR тестове за всички влизащи в страната. Такива тестове няма да са необходими от 8 януари нататък. Обявени бяха и облекчения за пътуващите в чужбина.

Китай беше последната държава, която имаше по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса. Притеснение обаче предизвиква растящият брой случаи след тяхното отпускане по-рано през декември. Това стои в основата на ограниченията, наложени от други държави над пътуващите от азиатската страна.

Китайските власти съобщиха за около по 5000 случая дневно през тази седмица, макар че според анализатори официалната статистика далеч не улавя всички новозаболели. Болниците в големите градове отново са препълнени, има и недостиг на лекарства.

73 нови случая у нас

73 са новите случаи на COVID-19 у нас за последното денонощие, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 1 142 теста, което означава, че положителни са 6.4% от пробите.

За изминалите 24 часа няма починали с потвърден коронавирус. Отчетените като излекувани за същия период са 47.

Към днешна дата в болница с COVID-19 са 347 души, от които 35 - в интензивни отделения. Новопостъпилите в лечебни заведения са 5.

За последния ден са поставени 9 дози ваксини срещу коронавирус, а общо от началото на ваксинационната кампания - 4 602 660.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама