Украйна съобщи за нов масиран руски обстрел

09:37, 29 дек 22 25 1812 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Въздушна тревога беше обявена тази сутрин във всички райони на Украйна, освен в западните й части. Гражданите са посъветвани да търсят убежища.

Украинските военни съобщиха, че продължава обстрелът срещу десетки градове в областите Луганск и Донецк, а също и в Харковска, Херсонска и Запорожка област. Президентът Володимир Зеленски прогнозира, че следващата година ще е решаваща във войната, а възстановяването на Украйна ще бъде най-големият икономически проект в Европа.

Руските сили са обстрелвали повече от 25 населени места около Херсон и Запорожие, причинили са цивилни жертви и са повредили гражданска инфраструктура, се казва в изявление на украинските военни. Жители на град Херсон масово напускат населеното място заради интензивния руски обстрел. Продължават тежките боеве и около контролирания от Украйна град Бахмут, който сега до голяма степен е в руини, в източния регион Донецк, и на север, около градовете Сватове и Кремина в провинция Луганск, където украинските сили се опитват да пробият руската отбрана. 

Няма изгледи за преговори

Все още няма изгледи за преговори за прекратяване на войната. Украинският президент Володимир Зеленски предложи мирен план от 10 точки, който предвижда Русия да зачита изцяло териториалната цялост на Украйна и да изтегли всичките си войски. Кремъл обаче отхвърли плана и повтори позицията си, че правителството в Киев трябва да приеме анексирането от Русия на четирите украински региона: Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие. 

В годишното си обръщение към депутатите във Върховната рада украинският президент призова да бъдат приети закони, които да привлекат чуждестранни предприемачи и инвеститори. Зеленски посочи, че Украйна ще похарчи за отбрана над 30 милиарда долара през следващите години. Той прогнозира, че 2023-а ще бъде решаваща във войната с Русия, съобщи БНР. 

Русия няма да използва „формулата за мир“ на украинския президент Володимир Зеленски като основа за преговори и смята, че Киев все още не е готов за истински преговори, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости. Лавров каза също, че идеята на Киев да изгони Русия от Източна Украйна и Крим с помощта на Запада е „илюзия“.

Войната в Украйна в момента е в застой и нито Украйна, нито Русия успяват да постигнат значителен напредък. Това заяви в интервю за Би Би Си ръководителят на украинското военно разузнаване Кирило Буданов. По думите му, ситуацията не се движи наникъде. 

Според Буданов Русия в момента е „изцяло в задънена улица" и страда от значителни загуби. Кремъл е решил да обяви още една мобилизация с наборни военнослужещи, допълва украинският разузнавателен шеф. В същото време военните сили на Украйна все още не разполагат с ресурси, за да постигнат напредък в редица райони. „Очакваме с нетърпение доставки на нови оръжия", подчерта Буданов. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама