„Страхуват се“: Русия обяви за издирване български разследващ журналист

09:58, 29 дек 22 25 1822 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Журналистът от разследващия сайт Bellingcat Христо Грозев е обявен за издирване от Русия. Това съобщи руската агенция ТАСС в понеделник.

В съобщение на министерството на вътрешните работи на Русия се казва, че Грозев е издирван за нарушаване на „член от Наказателния кодекс на Руската федерация“, като не става ясно какви точно са предполагаемите нарушения.

По-късно през деня Грозев написа в Twitter че също не е наясно с причината. „Нямам представа на какво основание Кремъл ме е включил в своя „списък на издирваните лица”, поради което не мога да предоставя никакви коментари в момента. В известен смисъл това няма значение - от години те ясно показват, че се страхуват от нашата работа и не биха се спрели пред нищо, за да я накарат да изчезне”, написа той.

В края на юли тази година представител на Федералната служба за сигурност на Русия каза в ефира на телевизионния канал „Росия-24“, че Грозев е участвал в опит за отвличане на бойни самолети: бомбардировач Су-24, изтребител Су-34 и свръхзвуков ракетоносец Ту-22 М3. По думите му операцията е организирана от Службата за сигурност на Украйна, а Грозев е координирал действията на участниците в нея, припомня „Свободна Европа“.

Кои са Христо Грозев и Bellingcat?

Христо Грозев е роден в Пловдив през 1969 г. и е български гражданин. Русия е обявила Bellingcat за „чуждестранен агент“, а дейността ѝ е обявена за „нежелана“ от руската главна прокуратура.

През септември Грозев каза в интервю за АФП, че Bellingcat е „най-страшният кошмар на Кремъл“.

Сайтът е създаден през юли 2014 г. от британския блогър Елиът Хигинс и е базиран в Нидерландия. Той специализира в журналистика, основаваща се на анализ на достъпни в интернет данни.

Най-известните разследвания на Bellingcat са на катастрофата в Източна Украйна на самолета, извършвал полет МН17, при който загинаха 298 души през 2014 г., отравянето на двойния агент Сергей Скрипал, както и това на опозиционера Алексей Навални. През последната година сайтът се фокусира върху руската военна интервенция в Украйна, отбелязва Франс прес.

„Очаквам защита от българската държава, четири други страни ми предложиха помощ“

Пред БНТ Христо Грозев заяви, че засега остава извън Европа и ще продължава със своите разследвания. Въпреки че не знае как руските власти са формулирали причината да бъде издирван, Христо Грозев е знаел, че ще има атака от Русия срещу него.

„Бях предупреден от хора, близки до Кремъл, че към края на годината ще възобновят интереса си към Bellingcat и към мен. Един вид това е продължение, още след като публикувахме разследването си за отравянето на Алексей Навални, но войната, която продължи по-дълго отколкото се е очаквало, практически попречи на техните опити да се разправят с нас“. „Хора, близки до обкръжението на Путин, които през последните две години ни предават сигнали за това, че той е лично обиден, вбесен, на Грозев, на Bellingcat, във връзка с разследването за Алексей Навални“.

Наетите вчера от него адвокати не могат да разберат точната причина за разследването, Грозев има своите подозрения обаче. „Последните 12 месеца преди началото на войната руските сили започнаха лов на всички свободни журналисти, над 100 от тях са вече напуснали страната, но моят случай е по-особен, тъй като съм първият чужденец, който влиза в този списък".

Разследващият журналист коментира версиите за неговото издирване, разпространени в руските медии. „Ако е истина това, което държавната медия РИА Новости съобщи, като се позовава на собствен източник, че са повдигнали обвинение срещу мен, въз основа на техния руски закон, който цензурира покриване на войната - това за мен е странно, защото е възможно най-слабото обвинение, което могат да измислят. На чуждестранен журналист да забранят да пише за войната“, каза Грозев.

Според него с това преследване се цели и превантивно да бъде затворена устата на международните журналисти за случващото се в Русия. Журналистът изтъкна, че не само няма да позволи да бъде сплашван, но това го е амбицирало да продължи още по-задълбочено работата си.

Грозев е получил покана за защита от няколко европейски държави. „Европейски страни предложиха помощ, това са страни като Естония, Литва, Швейция, Австрия, в която живее семейството ми, така че се надявам да бъде много трудно да се приемат мерки против мене от Кремъл. Не съм в България, не съм въобще в Европа и в близките седмици трябва да преосмисля въобще система за безопасност, която да гарантира сигурността и на мен и на моето семейство“, добави Христо Грозев.

Българската реакция

Българските институции са в контакт с Христо Грозев още преди медийните публикации по темата и са предприети мерки за гарантиране на неговата сигурност, включително чрез сътрудничество с партньорските служби, съобщиха от президентството, като допълниха, че самият Румен Радев следи ситуацията, пише Mediapool.

Министерството на външните работи привика посланика на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова заради обявения от Москва за издирване журналист Христо Грозев. Митрофанова e извикана на среща в МВнР в първия работен ден след празниците.

Съобщението на министерството дойде, след като от няколко партии и една неправителствена организация във вторник настояха държавата да се намеси в защита на българския журналист. Журналистът е получил подкрепа от ГЕРБ, ПП, ДБ и ДПС, както и вече е поканен в Брюксел, за да запознае европейските депутати със случващото се.

„България спазва основните европейски ценности като върховенство на закона и правата на човека. Това изключва наказателно преследване по политически причини на разследващи журналисти за тяхната работа в интерес на демокрацията”, написа главният прокурор Иван Гешев в Twitter.

Гешев е споделил и линк към информацията за награждаването на Грозев през ноември 2022 г. за журналистическите разследвания на Bellingcat.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 17:57, 29 дек 22

Грешка на руснаците! Сега дори тези, които на знаят кой е Христо Грозев и що е това Bellingcat ще се заинтересуват и , може би, ще му станат фенове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама