Какво време ни очаква през януари?

10:21, 29 дек 22 25 2041 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Най-ниската температура през януари у нас ще бъде минус 12, а най-високата – 18 градуса. През януари средната месечна температура се очаква да бъде над нормата. Месечната сума на валежите ще бъде около или под нормата - между 30 и 70 литра на квадратен метър. Това съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Месецът ще започне със сухо и топло време, като облачността ще е по-често разкъсана. През второто десетдневие температурите ще са по-високи от обичайните, но ще има валежи - предимно от дъжд. В планините ще бъде слънчево, а в низините и котловините - предимно облачно и мъгливо. Около 5-6 януари температурите ще се понижат, но в по-голямата част от страната ще останат над климатичните норми.

През второто десетдневие температурите ще се задържат близки или по-високи от обичайните. През повечето дни има и повишена вероятност за валежи - предимно от дъжд в низините и от сняг в ниските планински райони и на места в Северна България. В края на второто десетдневие вероятността за валежи е относително по-малка.

През третото десетдневие високите температури за сезона ще се запазят. По-голяма вероятност за валежи има в периода 21-25 януари. Към края на месеца се очаква предимно облачно и мъгливо време в низините.

Обикновено януари е един от най-студените и най-снежни месеци от годината. През него има най-голяма вероятност за нахлувания на арктичен въздух от север, при което често се формират средиземноморски циклони и се създават условия за продължителни обилни снеговалежи. Най-ниската измерена температура у нас е минус 38,3 градуса в Трън на 7 януари 1947 г. Тази година обаче месецът се очертава значително по-топъл и сух.

В началото на януари денят продължава 9 часа и 4 минути, а в края на месеца той ще е 9 часа и 53 минути. Астрономическата справка показва, че в началото на месеца слънцето в София изгрява в 7 часа и 57 минути и залязва в 17 часа и 2 минути, а в края – изгревът е в 7 часа и 43 минути, а залезът в 17 часа и 37 минути.

На 7 януари е пълнолуние, а на 21 - новолуние, информират още от НИМХ.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама