Полицията във Вашингтон предупреди за риск от нов щурм на Капитолия

10:57, 03 яну 23 / Свят 25 1873 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Началникът на полицията във Вашингтон Том Менгър предупреди за заплаха от нови безредици, подобни на нападението в Капитолия от 6 януари 2021 г.

„Като се има предвид разединеното състояние на нашата нация, атака като тази може да се случи отново“, каза той в изявление, цитирано от БГНЕС. Според Менгър полицейското управление на Вашингтон е направило „над сто значителни подобрения“, за да може да реагира ефективно на подобни събития.

На 6 януари 2021 г. поддръжници на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп атакуваха Капитолия, блокирайки Конгреса за няколко часа. По време на размириците бяха убити една протестираща жена и един полицай, а други трима починаха по ненасилствени причини. Впоследствие стотици хора в САЩ бяха арестувани по обвинения, свързани с участието им в нападението срещу Капитолия.

Междувременно бе съобщено, че специалната комисия в Камарата на представителите на американския Конгрес, разследваща щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г., прекратява дейността си, съобщи АП. След 18-месечно разследване комисията изпрати резултатите от работата си на министерството на правосъдието с предложение за съдебно преследване на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Комисията за 6 януари: Тръмп е подтикнал свои поддръжници да щурмуват Капитолия

Разследването на комисията заключи, че бившият президент на САЩ Доналд Тръмп умишлено е разпространил неверни твърдения за изборите през 2020 г. и е провокирал тълпа от свои поддръжници да щурмуват Капитолия в САЩ. През последните две седмици комисията публикува голяма част от материалите, изготвени по време на разследването, включително заключителния си доклад, дълъг 814 страници. Членове на комисията заявиха, че искат да придадат публичност на работата си, за да стане ясно на обществото колко сериозна е била атаката и какви усилия е положил Тръмп, за да остане на власт.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама