Висшият здравен съветник на Австралия призова правителството да не налага ограничения за пътници от Китай

14:30, 03 яну 23 25 1873 Шрифт:
Автор:

Случаите на Covid в Китай стремглаво нарастват, след като Пекин се отказа от скъпата си стратегия за нулев Covid, което накара редица държави да наложат ограничения на пътниците, идващи от Китай и неговите територии, съобщават от CNN.

Австралия беше една от тях, въпреки писмото, публикувано на уебсайта на правителството във вторник, написано от главния медицински директор на страната Пол Кели, в което се разкрива, че решението е взето въпреки неговия съвет, че това не е необходимо.

Въз основа на наличната информация и при липса на конкретна заплаха от вариант с повишена патогенност, не вярвам, че има достатъчна обосновка за притеснение за общественото здраве, за да се наложат каквито и да било ограничения или допълнителни изисквания на пътниците от Китай“, пише Кели в писмото от 31 декември.

В писмото Кели признава широко разпространената загриженост относно ограничената информация, публикувана от Китай за нейното огнище, „която подчертава някои пропуски в глобалното наблюдение“.

Въпреки това той добави, че се е консултирал със здравни служители от други части на страната и Нова Зеландия и е намерил „силен консенсус“ за това, че целенасочените ограничения за пътуване биха били „несъвместими с настоящия национален подход към управлението на Covid-19 и непропорционални на риска."

Независимо от това на следващия ден австралийският здравен министър Марк Бътлър обяви, че от четвъртък пътниците, идващи от континентален Китай, Хонконг и Макао, трябва да предоставят доказателство за отрицателен тест за Covid, направен в рамките на 48 часа след заминаването им. След критики, че правителството пренебрегва медицински съвети, Бътлър каза пред местно радио във вторник, че действа „с голяма предпазливост“ и че мерките са ограничени до пристигащи от Китай, тъй като доскоро това е била единствената „значителна“ държава” в света, останала затворена.

Австралия е сред повече от дузина държави, които наложиха ограничения за пътуващите от Китай и неговите територии през последната седмица. Повечето, включително САЩ, Обединеното кралство и други части на Европа и Азия, изискват или тест преди заминаване, или тестване при пристигане, като пристигащите, за които е установено, че са положителни, трябва да бъдат поставени под карантина. Мароко предприе допълнителната стъпка, като направо забрани влизането на всички пътуващи от Китай в страната, независимо от националността им. Забраната влиза в сила във вторник, без информация кога ще бъде отменена или дали се прилага за хора, пътуващи от Хонконг и Макао, двата специални административни региона на Китай.

Мерките са противоречиви, както предупреждават здравни експерти и учени от цял свят. Тези целенасочени ограничения са до голяма степен неефективни за предотвратяване на разпространението на Covid или нови варианти – опасението е, че биха могли да разпалят расизъм и ксенофобия.

Във вторник говорителят на китайското министерство на външните работи Мао Нин предупреди, че Китай ще предприеме контрамерки срещу ограниченията за пътуване. „Някои държави са приели ограничения за влизане, насочени само към Китай, които нямат научна основа, а някои прекомерни практики са още по-неприемливи“, каза тя и добави: „Ние сме твърдо против опитите за манипулиране на мерките за превенция и контрол на епидемията за постигане на политически цели, и ще предприемем съответните контрамерки за различни ситуации в съответствие с принципа на реципрочност.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама